Trofej Beograda u odbojci

Trofej Beograda u odbojci
Termin: 29-04-2018 - 01-05-2018 / April
Mesto: Beograd
Vrsta: Sportske i rekreativne

Rang: međunarodna
Kat:
Info:

Želeći da umanji nedovoljnost takmičenja za mlade odbojkaše i da im omogući veći broj utakmica u toku godine, Odbojkaški savez Beograda - pod palicom Ljubomira Aćimovića a na inicijativu tadašnjeg selektora juniorske reprezentacije SFR Jugoslavije, Dragoslava Sirotanovića,  1966. godine organizuje prvi turnir pod nazivom "Turnir gradskih omladinskih reprezentacija", koji je bio održan 1. i 2. maja na otvorenim terenima Odbojkaškog kluba Partizan na Malom Kalemegdanu. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa, po 8 u muškoj i ženskoj konkurenciji, iz 12 gradova, a pobednici su bile ekipe Beograda (omladinke) i Subotice (omladinci).

Turnir je počeo skromno, u skladu sa prilikama koje su u vreme njegovog osnivanja vladale u odbojkaškom svetu. Prvi turniru su se održavali na otvorenim terenima odbojkaških klubova " Partizan" i "Crvena zvezda" na Malom Kalemegdanu, međutim 1974. godine nevreme prekida odigravanje utakmica pa se 9. Turnir nastavlja i završava u dvorani Gradskog centra za fizičku kulturu i Hali sportova na Novom Beogradu. Od tada se Turnir održava isključivo u dvoranama koje ispunjavaju sve uslove za odigravanje odbojkaških utakmica saveznog i međunarodnog ranga, u objektima koji su postojali i kasnije izgrađeni u Beogradu (Dvorana "Pinki" u Zemunu, Hala sportova Novi Beograd, SC "Sport Eko", SC "Šumice, SC "Banjica" itd.)

U sportskom, posebno odbojkaškom pogledu, treba naglasiti da je ovakva manifestacija, smotra velikog broja mladih odbojkaša i odbojkašica istovremeno na jednom mestu, jedinstvena u Evropi, a možda i u svetu.

Naročito se ističe i podvlači činjenica da su od 1966. godine, na njemu učestvovali svi kasniji članovi seniorskih državnih odbojkaških reprezentacija, među kojima su i oni koji su našoj zemlji doneli medalje sa Olimpijskih igara (bronza 1996. i zlato 2000. god.), medalje sa Svetskog kupa, Svetskog prvenstva, Finala Svetske lige, prvenstva Evrope (1975., 1979., 2001., 2007., 2011. i  2013) i ostvarili značajne i vredne uspehe na mnogim takmičenjima u zemlji u inostranstvu i doprineli međunarodnom ugledu Srpske odobjke. Zato je Turnir gradskih omladinskih reprezentacija u odbojci postao i ostaće najznačajnija tradicionalna manifestacija koja garantuje budućnost naše odbojke.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook