Kultura

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava

Beograd


Beogradska tvrdjava je istorijsko srce Beograda i mesto koje najbolje oslikava prošlost ovog grada. Zbog Kalemegdanskog parka je svi zovu Kalemegdanska tvrdjava. Podignuta je početkom prvog milenijuma kao palisada sa zemljanim bedemima da bi se tokom vekova razvijala u rimski kastrum (II vek), vizantijski kaštel (VI i XII vek), srednjevekovnu utvrdjenu prestonicu srpske despotovine (XIII i XV vek) i na kraju austrijsku i tursku artiljerijsku utvrdu (XVII i XVIII vek). Beogradska tvrdjava je predstavljala jedno od najjačih vojnih uporišta u Evropi. Gradjena je prema projektima generala Nikole Doksata Demoreza, Švajcarca u austrijskoj službi.

Danas je tvrdjava svojevrstan muzej prošlosti Beograda i sa Kalemegdanskim parkom čini jedinstvenu kulturno-istorijsku celinu u okviru Kalemegdanskog parka. Beogradjani vole da se šetaju u podnožju njenih zidova i nadovezanim parkovima sa neizbežnim pogledom na donji grad i Dunav. Kalemegdan obiluje mnoštvom spomenika, Vojnim i Prirodnjačkim muzejom, crkvama, zoološkim vrtom, sportskim terenima i restoranima čija su vrata uvek otvorena za posetioce.
Kalemegdanskom parku prilazi se iz Knez Mihailove ulice (ulaz na Veliki Kalemegdan) i iz Uzun Mirkove ulice (ulaz na Mali Kalemegdan). Na Kalemegdanu se nalaze umetnicki paviljon "Cvijeta Zuzoric", muzicki paviljon, veliko stepenište..

Ostavi komentar:

Vaši komentari: