Homoljski motivi

Homoljski motivi
Termin: 28-05-2018 - 03-06-2018 / Jun
Mesto: Kučevo
Vrsta: Etnografske (folklor, tradicija, običaji)

Rang: republička
Kat:
Info:

HOMOLJSKI MOTIVI su svakako najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo. Ova jedinstvena smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije se neprekidno održava još od 1968. godine i predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji. Po ugledu na manifestaciju HOMOLJSKI MOTIVI, u Srbiji su kasnije nicali mnogobrojni sabori i smotre, ali je Smotra u Kučevu zadržala primat i po kvalitetu i po broju učesnika.


Program manifestacije počinje pozdravnom reči vrhovnog pastira, nakon čega se održava defile oko 1.000 učesnika, veliki narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, takmičenje u pripremi tradicionalnih jela i izložba narodnih rukotvorina "Zlatne ruke". Istog dana na programu su i koncerti izvornih grupa, demonstracija starog načina ispiranja zlata na reci Pek i izbor za najlepšu čobanicu kučevačkog kraja.Poslednji dan manifestacije rezervisan je za smotru dečjeg izvornog narodnog stvaralaštva.

HOMOLJSKI MOTIVI predstavljaju manifestaciju koja je od presudnog značaja  za razvoj kulturno-manifestacionog turizma u opštini Kučevo. Osim zabavnog karaktera, koji po svemu podseća na tradicionalna narodna okupljanja proteklih vremena, ova manifestacija na kojoj nastupa blizu 1000 učesnika, ima i veoma osmišljen sadržaj. Ona obuhvata izvodjenje narodnih pesama i igara, izložbu radova domaće radinosti, takmičenje u spremanju narodnih jela homoljskog kraja, izbor najlepše čobanice, izložbu poljoprivrednih proizvoda, nastupe poznatih estradnih umetnika...    

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook