Kulinarska rukavica bačena medijima (Novi Bečej)

29 JUL 2011 Kulinarska rukavica bačena medijima (Novi Bečej)

Ovogodišnji Velikogospojinski dani u N. Bečeju održaće se od 25.-28. avgusta, a  otvoriće ih  Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj 29.07.2011.godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije. Voditelj ovogodišnje manifestacije je Ivan Ivanović. U koncertnom delu manifestacije nastupiće: Crvena Jabuka, Plavi orkestar, Željko Joksimović, Severina, i mađarska gupa Eda. Raznolik program prilagođen je ukusima svih generacija:  rok koncerti, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, takmičenje paradnih zaprega, etno bazar i još mnogo interesantnih i primamljivih stvari za uživanje svih čula: za oko, uho i  nepce. 

Ko bolje kuva predsednik ili novinari

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, javno je izazvao predstavnike medijskih kuća da mu izađu na megdan tokom takmičenja u kuvanju čorbe za vreme Velikogospojinskih dana. "Pozivam predstavnike medijskih kuća da odmerimo kulinarske veštine u spremanju riblje čorbe. Ako pobedi neka od medijskih kuća, ja ću ih za nagradu lično ugostiti u mom domu i spremati im tradicionalni, vojvođanski, nedeljni ručak i čorbu po njihovom receptu. Ako ja pobedim, onda moraju da objave u svojim glasilima da sam bio bolji."

Prema mišljenju posetilaca,  turističkih stručnjaka i organizacija ovaj četvorodnevni živopisni događaj u Novom Bečeju jedna je od najkvalitetnijih manifestacija u Srbiji. Pre njega su samo Guča, Exit i Beer fest koji  imaju svoje čari, ali na drugi način.

Tokom Velikogospojinskih dana na jednom mestu možete da uživate u širokoj lepezi doživljaja i to sve začinjeno ukusnom hranom, kvalitetnim domaćim vinima i rakijama, muzikom tamburaša i rok grupa i uz put se rashlađujete kupajući se u Tisi. Po rečima ogranizatora pitomi, lepi gradić na vrlo lepo uređenoj obali  i plaži reke Tise, Novi Bečej, u ta 4 dana, koliko traje Velika  Gospojina, pretvara se u igraonicu za odrasle i decu.

Mesto na kome se održavaju Velikogospojinski dani, veliki plato na kome staje oko 40.000 ljudi u stvari  je deo plaže između reke Tise i lepo uređenog šetališta, sa oko 20.000 cvetova . Na obali su parkirani brodići, splavovi, čamci, gliseri, skuteri  i ostali ploveći objekti koji vam stoje na raspolaganju  i za  vrlo malo para,  oko 300-500 dinara, možete ih iznajmiti i provozati se rekom, ili otići na pecanje i sa reke posmatrati događaje na platou.

Saša Šućurović, direktor manifestacije Velikogospojinski dani predstavio je program: " Prvog dana  vešte kuvarske ekipe takmičiće se u kuvanju riblje čorbe.  U isto vreme na velikoj bini,  odmah pored njih, smenjivaće se najbolji tamburaški orkestri iz Srbije. Kada odsviraju nekoliko numera idu od kotlića do kotlića i nastavljaju svirku sve do kasnih noćnih sati. Oko 200 kuvara ujedno je i žiri tamburaškim orkestrima. U želji da sakupe što više poena tamburaši će se potruditi da se što bolje predstave što većem broju kuvara. Na ovaj način zabavljaće se i kuvari i njihovi gosti, a najviše  posetioci koji su u prilici da šetaju od orkestra do orkestra, da slušaju veselu muziku i da  probaju različite vrste ribljih čorbi."  

Ludovanje na koncertima, pod šatorima uz binu, ili u restoranima i klubovima koji su svi u krugu od nekoliko stotina metara traje do ranih jutranjih sati. Prosečna cena pića je oko 100 dinara, a ručka ili večere 350 dinara.

Vreme do večernjeg koncerta možete lepo provesti na plaži na Tisi koja je opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje i stolovima sa trščanim krovovima koji prave hladovinu (senicama). Dnevna atmosfera ne zaostaje ni malo za onom noćnom u čaradama na Tisi gde svako može pronaći nešto za sebe. Na jednoj čardi su tamburaši i narodna muzika, na drugoj rok ili haus ritmovi... i tako redom.  Uživanje u kupanju u pitomoj reci, vožnji skutera ili skijanje na vodi sve je to dnevna zabava koja se u dobroj atmosferi dešava tokom 4 dana održavanja manifestacije Velikogospojinski dani u Novom Bečeju.

Smešten u samom centru Vojvodine sa dugom istorijom i tradicijom Novi Bečej nudi i dimenziju upoznavanja istorije tog kraja kroz mogućnost organizovanog obilaska: Manastira iz 13v Arača, Dvorca Dunđerskih, u kojem je napisana najčuvenija ljubavna pesma sa naših prostora Santa Marija Dela salute, etno muzej Glavaševa kuća, ostataka  tvrđave iz turskih osvajanja  i niz drugih zanimljivih kulturno istorijskih zdanja. Ako želite da u potpunosti uživate vraćajući se kroz istoriju možete se voziti i autentičnim kočijama. Vožnja će vas koštati oko 300 dinara, ali doživljaj koji ćete posle imati za uspomenu, ostaće večno.

Cena smeštaja u Novom Bečeju, različita je u odnosu na varijantu za koju se opredelite. Smeštaj u hostelima i privatnim kućama iznosi od 700-1000 dinara. Hotelski smeštaj je 2300 dinara, dok je cena za smeštaj u kampu svega 250 dinara.

Ono čime se Novobečejci jako ponose je da bez obzira na veliki broj posetilaca (oko 100.000), na ovoj manifestaciji nikada nije bilo ni jedne tuče ni bilo kakvih incidenata. Iako velika, dinamična i vesela, ova proslava je i pored svega toga zadržala eleganciju svojstvenu  ovom kraju Srbije -Vojvodini.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook