Dani piva Zrenjanin

Dani piva Zrenjanin
Termin: 28-08-2017 - 03-09-2017 / Avgust
Mesto: Zrenjanin
Vrsta: Gastronomske
Sajmovi, kongresi, izložbe...
Muzičke, plesne... (kulturno-zabavno-umetničke)
Rang: republička
Kat:
Info:

Manifestacija DANI PIVA, nastala je 1986. godine, u čast 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. Te prve dane piva organizovali su Turistički savez opštine i Ugostiteljsko preduzeće „Vojvodina" uz nekolicinu entuzijasta. Gradom su počeli da defiluju fijakeri koji su točili besplatno pivo, pozivajući sugrađane na druženje i dobro raspoloženje. Svirali su i igrali dečji ansabli, deklamovali pesnici i slikali slikari, mirisala kraj Begeja riblja čorba... Iako je u početku sve podsećalo na vašar, polako se stvarala fizionomija budućih susretanja Zrenjaninaca sa brojnim gostima i svojim sugrađanima. Manifestacija se održavala svake godine krajem leta. Priredbe su "seljene" od poslednjih dana avgusta, do prvih dana oktobra, da bi se ustalile u poslednjoj nedelji avgusta.

Od tada, preko dve decenije, sve do današnjih dana, oko dvadeset hiljada dnevno privlači degustacija odličnih piva i u osnovi dva različita programa. Jedan je  više ruralni, vašarski i razbarušen, a drugi više urban, ugladjen i `našminkan`.

Na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste.

Zrenjanin u tom periodu postaje festivalski grad, jer se uporedo odvija više manjih festivala, među kojima su: Međunarodni festival folklora `Lala`, Festival tamburaša `Prim za primom, festival sa pivom`, Festival tradicionalnog narodnog stvaralaštva `Banatske vredne ruke`, Međunarodni festival svadbenih običaja i Festival gajdaša, fluraša, dvojnica i okarina. Pored šarenila narodnih nošnji, održava se svakako već tradicionalno, takmičenje u brzom ispijanju piva i izdržljivosti litarske krigle pune piva. Sastavni deo programa manifestacije je i međunarodoni sajam preduzetništva `INOCOOP`, kao i mini sajam narodnih rukotvorina i starih zanata.

U vidu pratećeg programa, tokom održavanja zrenjaninskog festivala piva, na različitim punktovima, odvijaju se i sportski programi, kao što su košarkaški turnir, odbojka na pesku, skokovi u vodu s mosta, promocije borilačkih veština ...

U slavu industrijskog prvrenca grada i napitka čije je ispijanje i poštovanje pod ovim podnebljem već vekovima, svake godine s novim idejama, uz zadržavanje onog što se pokazalo dobrim i što ljude ume da okupi, razveseli i opusti, zrenjaninska turističko-kulturna manifestacija ima pretenzija da preraste u istinski festival piva.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 17.08.2011.BERMET ALEKS
Zasto pored datuma nema kontakt telefon, organizatora?
dana 29.07.2011.декан
ђе је програм

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook