Dani ludaje

Dani ludaje
Termin: 21-09-2017 - 24-09-2017 / Septembar
Mesto: Kikinda
Vrsta: Gastronomske
Etnografske (folklor, tradicija, običaji)
Rang: međunarodna
Kat:
Info:

Svake godine Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci ludaji (ona je znana još i kao tikva, bundeva...). Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Postojala je izreka, a onda su na inicijativu grupe entuzijazista, 1986. godine, održani prvi DANI LUDAJE.

Ova manifestacija traje tri dana, a sve počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikava i koncerti etno ili klasične muzike.
Subota je rezervisana za centralne svečanosti. Već u ranim jutarnjim satima počinje takmičenje ugostitelja u hotelu "Narvik" u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska i konobarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, te slanih jela i poslastica od "Banatske banane". 
U toku subote organizuje se i takmičenju pravljenju maski od bundeve, sportske igre kao i maskenbal.
Nedelja je poslednji dan ove zanimljive manifestacije u kojoj se dodeljuju priznanja za najuspešnije u tekućim DANIMA LUDAJE i najavljuju nova druženja.    

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook