Jepurijada

Jepurijada
Termin: 25-11-2017 - 25-11-2017 / Novembar
Mesto: Veliko Gradište - Topolovnik
Vrsta: Gastronomske

Rang: lokalna
Kat:
Info:

Oktobra 2001. godine, rukovodstvo Lovačkog udruženja Golub iz Velikog Gradišta u dogovoru sa odgovornim članovima Lovačke sekcije u selu Topolovnik, realizovalo je ideju o organizaciji lovačke manifestacije, danas poznate pod nazivom JEPURIJADA.

Domaćin ovog  događaja  svake godine jeste selo Topolovnik. Želja osnivača ove manifestacije bila je da se okupe lovačke sekcije koje imaju želje i volje da se takmiče u pripremanju zečijeg  gulaša, ali pre svega da se druže i zabave.

Topolovnik je vlaško selo, a na vlaškom jeziku zec se zove - jepur, dugouha i brzonoga zverka, te otuda i naziv JEPURIJADA ili zečijada.

Glavni organizator, topolovačka sekcija velikogradištanskog Lovačkog društva "Golub", tom prilikom okupi oko 60 učesnika u kuvanju lovačkog gulaša i preko tri stotine posetilaca.

Takmičenje u kuvanju gulaša od divljeg zeca, izbor najvrednijeg lovačkog trofeja, smotra pasa svih rasa, izbor najboljeg đackog literarnog i likovnog rada na temu lova, praceno kulturno- umetničkim programom koji neguje tradiciju ovog naroda, samo su povod za okupljanje naših ljudi iz celog sveta, promociju seoskog turizma i oživljavanje sela.

Manifestacija se održava poslednje subote novembra i traje čitav dan, do proglašenja pobednika u pravljenju zečijeg gulaša.

 

 

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook