Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF

Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF
Termin: 22-09-2017 - 30-09-2017 / Septembar
Mesto: Beograd
Vrsta: Scenske: film, pozorište...(kulturno-zabavno-umetničke)

Rang: međunarodna
Kat:
Info:

Od svog osnivanja 1967. godine, Bitef (Beogradski Internacionalni Teatarski Festival) je neprekidno pratio i podržavao najnovije pozorišne tendencije. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festival, koji prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. Zbog toga istoriju Bitefa možemo nazvati istorijom savremenog teatra.

Bitef je jedan od retkih festivala koji obuhvata kako eksperimentalne, tako i tradicionalne forme. Revolucionarnih šezdesetih i sedamdesetih godina, gledaoci su imali priliku da vide neke od najhrabrijih scenskih eksperimenata koji su vodili ka razaranju dramske forme, ali takođe i značajna klasična ostvarenja, kao i predstave tradicionalnog orijentalnog teatra. Tokom osamdesetih i devedesetih, Bitef je predstavio najviše domete postmodernog teatra i plesa. Čak i u vreme političko-ekonomske krize i embarga, Bitef je uspevao da promoviše najviše kulturne vrednosti i dovede u Beograd neka od najvećih imena svetske izvođačke scene. U prvoj deceniji XX veka Bitef prikazuje nova i inovativna dostignuća svetskog `mejnstrima`, predstave postdramskog i neverbalnog scenskog izraza, kao i one realizovane uz pomoć novih tehnologija, otvorivši tako vrata virtuelnoj stvarnosti `sajber` teatra.

Tokom svih ovih godina, Bitef je sačuvao svoje mesto u porodici najznačajnijih svetskih festivala. Za kontinuitet i kvalitet njegovih nastojanja, Evropska fondacija`Premio Europa per il Teatro` je 1999. godine Bitefu uručila Specijalnu nagradu. Umesto opširnog izlaganja istorije Bitefa, dovoljno je samo nabrojati imena umetnika koji su u proteklih 40 godina, zahvaljujući ovom festivalu, posetili Beograd. Neki od njih otkriveni su upravo na Bitefu, dok je za druge ovaj festival bio još jedna u nizu potvrda njihovog umetničkog značaja i vrednosti.

 

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 31.07.2012.jasmina taskovic
ne vidim program za ovogodisnji Bitef, 2012... jtaskovic2003@yahoo.com

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook