Mačkare maskenbal

Mačkare maskenbal
Termin: 09-02-2018 - 11-02-2018 / Februar
Mesto: Stara Pazova - Golubinci
Vrsta: Karnevali (kulturno-zabavno-umetničke)

Rang: lokalna
Kat:
Info:

U selu Golubinci, neguju se pokladni običaji, koje oni nazivaju MAČKARE ili "Premundureni dani" koji se proslavljaju i održavaju tradicionalno već nekih 200 godina, a označavaju početak posta uoči većih praznika (u  slučaju „Mačkara" - Uskršnjeg posta). Mnogi elementi koji karakterišu „Mačkare" potiču iz predhrišćanskog perioda, ali su ih Golubinčani sačuvali od zaborava u određenim oblicima do današnjeg dana, negujući svoju tradiciju i čuvajući kulturnu baštinu.

Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti poljoprivrednih kultura, životinja i prosperitet ljudi.

Reč "MAŠKARE" potiče iz Italijanskog jezika (maschare), a u Golubince je stigao doseljavanjem ljudi iz Dalmacije, ali se odomaćio i pretvorio u "MAČKARE". Za lice koje je maskirano kažu da je „namačkareno" ili „premundureno".

Kako datumski stiže posle svih zimskih svetkovina, svu svoju kreativnu energiju Golubinčani usmeravaju na osmišljanje i izradu maski sa aktuelnom tematikom (političko-ekonomskom, društvenim problemima) i na takve teme prave kratke igrokaze. Po kućama se okupljaju grupe meštana, koji se, u strogoj tajnosti, dogovaraju i izrađuju maske, pri čemu se strogo vodi računa da ne procuri u javnost šta spremaju, smatrajući da će time iznenaditi znatiželjnike, a i da ne bi došlo do kradje ideje.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook