Vidovdanski sabor

Vidovdanski sabor
Termin: 28-06-2018 - 28-06-2018 / Jun
Mesto: Irig - Vrdnik
Vrsta: Ostale kulturno-zabavno-umetničke

Rang: regionalna
Kat:
Info:

Jedna od najvažnijih godina za Vrdnik i vrdničku Ravanicu je 1697. godina, kada u ovaj opusteli i porušeni manastir dolazi kir Dimitrije sa svojim kaluđerima iz Sent Andreje i sa sobom donosi mošti kneza Lazara, zajedno sa pokrovom na kome je prva srpska pesnikinja Jefimija izvezla Pohvalu knezu Lazaru. Od tada pa sve do danas Vrdnik slavi Vidovdan kao svoju slavu, u znak sećanja na Božijeg ugodnika svetog velikomučenika kneza Lazara. 

Želeći da sačuva tradiciju, spoji prošlost sa budućnošću Društvo Vrdničana ,,Vidovdan'' i Savet Mesne zajednice Vrdnik organizovali su Vidovdanski sabor, nastojeći da na taj način u skladu sa Pravilima i ciljevima Društva Vrdničana okupe sve oni koji vole Vrdnik i osećaju se Vrdničanima. Prvi Vidovdanski sabor u Vrdniku održan je 28. juna 2003. godine.Turističko-kulturna manifestacija Vidovdanski sabor u Vrdniku ima za cilj da doprinese očuvanju tradicije, te materijalnih i duhovnih vrednosti Vrdnika.

U toku manifestacije posebna pažnja posvećuje se negovanju tradicije narodnih običaja i verovanja, kao i prezentovanju narodnog posnog kulinarstva, narodnih nošnji, rukotvorina, suvenira, starina i domaćih narodnih proizvoda. U toku Vidovdanskog sabora značajna pažnja posvećuje se autentičnoj proizvodnji, koja predstavlja   simbol   Banje „Vrdnik".Takođe značajno mesto u programu manifestacije posvećeno je kulturno-umetničkom stvaralaštvu Vrdničana, koji kroz najrazličitije forme doprinose bogatstvu same manifestacije. Glavni cilj ove manifestacije je razvoj i unapređenje turizma i stvaranje uslova za razvoj komercijalnog turizma.    

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 05.06.2012.milisav
interesuje me dali se na vidovdanskom saboru izlazu suveniri od drveta kome bih se mogao obratiti za blize informacije

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook