Pudarski dani

Pudarski dani
Termin: 20-09-2017 - 23-09-2017 / Septembar
Mesto: Irig
Vrsta: Gastronomske

Rang: lokalna
Kat:
Info:

Želeći da na pravi način afirmiše bogatu kulturnu i privrednu tradiciju Iriga, Društvo Irižana je 1993. godine organizovalo prve PUDARSKE DANE. Ova manifestacija je posvećena pudaru, čuvaru vinograda. Od tada se u Irigu, već tradicionalno trećeg vikenda u septembru održavaju PUDARSKI DANI. Tih dana sve je u znaku vinograda, vina, pesme i boema.

Kao po pravilu, subota je dan kada se kuvaju najbolji pudarski paprikaši. Tog dana od ranog jutra u gradskom parku počinju pripreme. Bezbroj kotlića sa mnoštvo mirisa, sve sa ciljem da se u duhu stare tradicije napravi što bolji pudarski paprikaš. Pored bogatog kulturno-zabavnog programa u toku dana održavaju se takmičenja za najbolji vinograd, podrum kao i izbor najboljeg vina i rakije od grožđa.

Najmlađi učesnici ove manifestacije su deca predškolskog uzrasta, koja maskirajući se čine lep ugođaj oku publike. Obzirom da je osvetljenje u pudarevoj kolibi činio fenjer, deca školskog uzrasta imaju svoj defile sa fenjerima od bundeva. U večernjim satima, idući ulicama Iriga sa upaljenim fenjerima daju idiličnu sliku.

Uoči PUDARSKIH DANA učenici osnovnih škola na raspisani konkurs, na temu „Pudarski dani" rade likovne i literarne radove, da bi oni najbolji svoje pročitali u upriličenoj kulturnoj večeri koja se održava prve večeri manifestacije.

Obzirom da je stalni prijatelj pudara i njegov pomoćnik pas, u toku Pudarskih dana organizuje se Revija „Dete i pas" gde se biraju najlepši, najsimpatičniji i najposlušniji pas.

Svake godine bira se novi Gospodar PUDARSKIH DANA. Novom Gospodaru poklanja se evenka grožđa od vinogradara, pogača od podrumara, a od pudara Gospodar dobija jedan od njegovih rakvizita - budžu.

Pored dečije pijace, prodajne izložbe kolača, vina, grožđa i voća, izložbe domaće radinosti, fruškogorskog sajma vina pod nazivom „Pudarev izbor", bogatog kulturno-umetničkog programa, tu su još mnoge druge zanimljivosti koje posetioce ne ostavljaju ravnodušnim.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook