Žumarijada

Žumarijada
Termin: 22-07-2017 - 22-07-2017 / Jul
Mesto: Petrovac na Mlavi
Vrsta: Gastronomske
Etnografske (folklor, tradicija, običaji)
Rang: lokalna
Kat:
Info:

U naselju Kladurovo kod Petrovca na Mlavi, održava se etnomanifestacija "Kladurovsko leto", koja ima za cilj očuvanje muzičke baštine i starih običaja ovog podneblja. Osim kulturno-umetničkog programa i etnoizložbe, centralni deo manifestacije je ŽUMARIJADA (takmičenje u pripremanju žmura, čuvenog vlaškog specijaliteta od kukuruznog brašna, koje se kuva čak 16 sati, uz dodavanje ulja i praziluka). Ovo jelo, staro oko 300 godina, priprema se u selima sa područja Homoljskih planina.

Manifestacija je nastala iz želje meštana da obogate društveni život na selu i učvrste uspostavljenu saradnju sa udruženjima slične delatnosti, kao i da malo mesto naprave turistički atraktivno za sve posetioce. Glavni događaj dana je takmičenje u spremanju tradicionalnog jela pod nazivom „Žmare“, koje se pravi po posebnoj recepturi starih majstora i traje 16 sati. Na manifestaciji svoje domaće  proizvode, kao što su  sir, rakija, med..., izlažu individualni poljoprivredni proizvođači, kao i udruženja sa ručnim radovima i tradicionalnom hranom. Takodje u celu pricu su uključeni folklorni ansambli koji prikazuju igre iz istočne Srbije.


Udruženje je osnovno od strane žena sa sela koje su do sada učestvovale na mnogobrojnim manifestacijama širom Srbije. Da dobro rade svedoče brojne medalje i plakete sa etno festivala: za najlepsi štand, za najbolje pripremljnu hranu, za autentičnost recepata. što im značajno olakšava rad i otvara nove mogućnosti. Važno im je da što više nastupaju, jer osim promocije kraja i kulturne baštine pripremom hrane i izradom suvenira stvara se mogućnost i da se zaradi. Od Opštine su dobile prostorije, staru mesnu kancelariju, u centru sela koju su restaurirale i od nje napravile svoju Etno kuću.

Rad ovakvih ženskih udruženja ima posebnu ulogu u očuvanju tradicije, koja samoinicijativno prikupljaju i čuvaju tradicionalne predmete, nošnju, recepte autentične hrane, lekovito bilje i recepte narodne medicine što sve može da bude izuzetno dobra podloga i dopuna u razvoju proizvodnje autentičnih prehrambenih proizvoda i seoskog turizma.

Izvor: PSSS Pozarevac

 

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook