Hajduk Veljkovi dani

Hajduk Veljkovi dani
Termin: 16-07-2016 - 16-07-2016 / Jul
Mesto: Zaječar - Lenovac
Vrsta: Etnografske (folklor, tradicija, običaji)
Scenske: film, pozorište...(kulturno-zabavno-umetničke)
Rang: lokalna
Kat:
Info:

Hajduk Veljkovi dani održavaju se u drugoj polovini jula, u Lenovcu (15km od Zaječara), i traju dva dana.

Ovo je svojevrsna kulturno-sportska i turistička manifestacija, koja ima za cilj da održi sećanje na legendarnog srpskog junaka - Hajduk Veljka Petrovića kako ga istoričari porede - srpskog Ahila, i da podstiče, neguje i održi izvornu kulturu, da očuva sportsku tradiciju (narodni višeboj) i da privuče što veći broj turista u Lenovac, selo ispod planine Tupižnice (rodno mesto Hajduk veljka Petrovića).

Manifestacija pored sportskih susreta u narodnom vešeboju obuhvata: izložbe domaće radinosti, promocije knjiga o Hajduk Veljku, izbor „Hajdučkog harambaše" i „Hajdučke lepotice" i bogat kulturno-umetnički program. Manifestacija se održava 36 godina, a broji preko 100 učesnika.

`Hajduk Veljkove Dane` u selu Lenovac pored mladića iz tog kraja posećuju i vrsni sportisti, kao i pripadnici specijalnih jedinica vojske i policije koji uzimaju učešća u takmičenju za Hajdučkog Harambašu dok neki samo dolaze i prate takmičenje procenjujući da li su dovoljno dobri da se možda sledeće godine bolje pripreme i onda uzmu učešće u jedinstvenom takmičenju na svetu, spoju sposobnosti, snage i uma.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 26.05.2021.sannaCraroIR
dana 11.11.2020.WilliamhahQA
dana 14.02.2011.Marko i Mirjana Radekdenkovic
Dolazimo i ove godine sigurno, super manifestacija sa puno sadrzaja. Extra!!!

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook