Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu
Termin: 14-07-2017 - 16-07-2017 / Jul
Mesto: Ljig - Rajac
Vrsta: Etnografske (folklor, tradicija, običaji)

Rang: međunarodna
Kat:
Info:

45. po redu, manifestacija KOSIDBA NA RAJCU biće održana od 14 - 16. jula  2017. godine.

Ova manifestacija  oživljava uspomenu na zajedničke seoske mobe i slavi završetak košenja planinskih livada. U ovim krajevima su se kosidbe livada završavale do Petrovdana 12. jula, a manifestacija KOSIDBA NA RAJCU nastala je na tzv. Rajačkom vašaru koji se od 1892.g. održava uvek u nedelju posle Petrovdana.

Svake godine desetine hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i okruženja uživa u ovom jedinstvenom prikazu teškog  i važnog posla, koji se ne tako davno obavljao na ovim prostorima.

Manifestacija traje tri dana i ispunjena je bogatim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima, a kao centralni događaj izdvaja se međunarodna smotra i takmičenje najboljih kosača. To je istovremeno jedinstveni  i najveći na svetu kup nadmetanja pobednika lokalnih i regionalnih kosidbi.

Smotra počinje okupljanjem kosača u tradicionalnim nošnjama, sa slamnatim šeširima i vezenim torbicama na ramenima, nastavlja se ceremonijalnim defileom kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša... i traje sve do samog takmičenja i tradicionalnog kosačkog ručka na travi, postavljenog na ćilimima i belim čaršafima.

Do sada su na ovoj manifestaciji učestvovali kosači iz Velike Britanije, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Kine...

Poslednjih godina su prisutni i već stalni gosti iz Norveške i Danske, a ove godine, pored uobičajeno dobrih kosača iz Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, očekuju se takmičari i iz Češke i Slovačke.

Najbolji kosač u takmičarskom delu proglašava se pobednikom i dobija Zlatnu kosu. Pobednik revijalnog takmičenja, za čiji se izbor pored veštine u košenju, u obzir uzimaju stas, nošnja i pesma, proglašava se Đidijom ili Kozbašom. Na sledećoj Kosidbi on je taj koji predvodi kosače.

KOSIDBA NA RAJCU je, širokim zamahom svojih brojnih kosača, odavno iskoračila iz granica ljiške opštine i postala događaj koji otvara sajmove, osviće na stranicama časopisa koji predstavljaju Srbiju svetu i boji mirisom livada brojne televizijske kanale i internet stranice.

Na tradicionalnim Susretima organizatora manifestacija, koji se od 2006.godine organizuju od strane redakcije časopisa Vodič kroz turističke manifestacije i na kojima se dodeljuju nagrade (Turistička slagalica), najboljima u oblasti manifestacionog turizma, od strane učesnika, organizatora turističkih manifestacija, manifestacija KOSIDBA NA RAJCU proglašena za najuspešniju tradicionalnu turističku manifestaciju u Srbiji za 2007. godinu.

Pozivamo Vas na ovo jedinstveno putovanje kroz vreme i osveženje na padinama Rajca!

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook