Sremska kulenijada

Sremska kulenijada
Termin: 30-05-2018 - 02-06-2018 / Jun
Mesto: Šid - Erdevik
Vrsta: Gastronomske

Rang: regionalna
Kat:
Info: www.sremska-kulenijada.rs

Prva SREMSKA KULENIJADA održana je na salašu Branka Hodoba u Sremskoj Mitrovici, 1999.godine. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u kulen, uz hladan špricer, dogovorila se da napravi prvu kulenijadu i zvanično proglasi onog ko najbolje pravi kulen. Kako se vest o kulenijadi brzo proširila Sremom, svake godine broj predatih kulena se povećavao. Svake godine pobednici su slavili pobedu, a ostalim takmičarima je ostajala nada da u sledećoj godini oni budu prvi i najbolji. Mesto održavanja SREMSKE KULENIJADE se menjalo iz godine u godinu: od salaša Hodoba, preko Hotela Srem, Bare Zasavice pa sve do Erdevika i 9. sremske kulenijade, kada je Erdevik postao tradicionalno mesto održavanja manifestacije.

Manifestaciju poseti  preko 4.000 ljudi koji obiđu oko 100 tezgi postavljenih celom dužinom erdevičkog parka, a ponosni izlagači u prilici su da posetiocima ponude različite specijalitete kao što su: kulen, šunka, kobasice, razne vrsta vina, sirevi, med, kolači i druge đakonije.

Tokom manifestacije oragnizuju se i takmičenja u pogađanju težine kulena kao i u pravljenju i parovanju kobasica i na njemu učestvuje i do 200 učesnika. Za najmlađe učesnike organizovano je jahanje poni konja. Celodnevni kulturno umetnički program upotpunjuju recitatori, pevači, trubači, folklorni ansambali (od dečjeg do seniorskog uzrasta) i dr., a u večernjim satima organizuju se i koncerti rok grupa za mlade.  

ŠTA JE KULEN?  Kulen je jedan od najfinijih mesnih proizvoda i najvažniji deo etnogastronomske tradicije Srema. Ova velika kobasica se izradjuje od najkvalitetnijih komada svinjskog mesa uz dodatak soli i mlevene sušene paprike. U svom „Riječniku srpskog jezika" iz 1851 godine Vuk Stefanović Karadžić zapisuje reč kulen i opisuje šta znači. Svaka dobra sremska kuća pravi ovaj specijalitet i svoj recept ljubomorno čuva.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 03.07.2021.dpesic@sbb.rs
Volela bih da kupim kulen od nekog dobrog pšroizvođača. Koja je cena i da li se dostavlja za Beograd?

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook