Mermeri i zvuci

Mermeri i zvuci
Termin: 08-07-2017 - 30-09-2017 / Avgust
Mesto: Aranđelovac
Vrsta: Likovne: kolonije, izložbe...(kulturno-zabavno-umetničke)
Ostale kulturno-zabavno-umetničke
Rang: međunarodna
Kat:
Info:

Grupa umetnika i ljubitelja umetnosti iz Beograda i Aranđelovca daleke 1966. godine odlučila se za Simpozijum skulpture „Beli Venčac". Istog leta u rudniku mermera, poznatom od davnina u svetu, na Venčacu, sedmoro umetnika kleše svoje skulpture koje će ostaviti u raskošnom ambijentu parka Bukovičke banje i tako stvoriti jedinstven muzej i zbirku skulptura od belog mermera pod otvorenim nebom. Vredna su spomena njihova imena: Matija Vuković, Angelina Gatalica, Mira Jurišić, Oto Logo, svi iz Beograda, Raja Nikolić iz Aranđelovca, Jovan Soldatović iz Novog Sada i Šošana Hejman iz Izraela.

Na dan 4. jula 1968. godine prvi put su se oglasile fanfare i najavile susret zvuka sa mermerom i smotru najvrednijih muzičkih, folklornih, dramskih, baletskih, književnih, likovnih i filmskih ostvarenja. I nastade Smotra „Mermer i zvuci".

Od 1973. godine sintezi mermera i zvuka pridružuju se i keramičari, rađa se Međunarodni festival „Svet keramike". Već od naredne 1974. godine do danas svakoga leta u Aranđelovcu se okupljaju naši i inostrani keramičari, radeći u najkvalitetnijoj glini, nastojeći da povrate ugleda najstarijoj umetnosti civilizacije. Najzad, konačno je ostvaren koncept totalnog umetničkog festivala, sinkretičkog karaktera, gde se svakoga leta susreću i kreiraju sve umetničke tvorevine ljudskog duha umetnici iz zemlje i sveta pod znakom Smotre umetnosti „Mermer i zvuci".

Četrdeset dvogodišnje trajanje manifestacije u Aranđelovcu prate i organizacione promene, stvaranja i nastajanja pojedinih ideja, brojnih uspeha ali i povremenih stagnacija, kao i dilema, što je prateća pojava svake dugovečne kulturne animacije i akcije, ne samo kod nas, već i u svetu.

Posebno mesto u sećanju onih koji prate Smotru „Mermer i zvcuci" zauzimaju istaknuta imena raznovrsnih i renomiranih umetnika - književnika, kritičara, reditelja, teatrologa, kompozitora, dirigenata, novinara, publicista, političara, kulturnih poslenika kao što su Aleksandar Đonović, Branko Jovanović, dr Dušan Mihailović, Đura Jakšić, Mihovil Logar, Stevan Stanić, Milutin Ćolić, Đorđe Kadijević, Dušan Petrović- Šane, dr Miodrag Zečević, Dušan Matić, Ivan Tabaković, Stevan Bodnarov, Đorđe Radišić, Zoran Hristić, Boda Marković, Vlado Bužančić, Ćedomir Mirković, Bratislav Ljubišić, Draško Ređep, Mirjana Isaković, Sreto Bošnjak, Slobodan Atanacković, Zoran Mrkuš, Svetlana Isaković, Vasilije Tapušković, Dragana Ćoloć - Biljanovski i mnogi drugi. Svi oni, kao i i na hiljade umetnika davali su i daju kako početne tako i za budućnost 21. veka programske impulse i smernice, istrajavajući na održavanju visokih umetničkih kriterijuma u odabiru festivalskih programa Smotre umetnosti „Mermer i zvuci".

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

dana 23.05.2013.bojana.udicki@sbb.rs
Igrala sam na otvaranju druge godine smotre "Mermer i zvuci", posle ponovo ko zna koliko godina. Ove godine Akademska pozorišna scena ĐUMB Vršac ima muzičko glumačku duo dramu (veoma aktuelnu), koja se može igrati i na otvorenom prostoru pomoću bubica, a i zatvorenom ( imamo dve koncepcije, kada izbeglica u inostranstvu animira decu decu lukama, pa se uvuče u svoj sopstveni život i saznanje da su joj sina kidnapovali za trgovinu organima..., a u zatvorenom prostoru se vraća u stan sa gomilom lutaka, a u stanu je čeka kuče-lutka, i ponovo počinje sa svojom sudbinom do zloglasnog telefonskog poziva. Obe predstave su dramaturški vezane sa starim pesmama njene mladosti. Srdačni pozdravi-pošaljite prijavu za smotru.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook