Dužijanca

Dužijanca
Termin: 12-08-2017 - 13-08-2017 / Avgust
Mesto: Subotica
Vrsta: Etnografske (folklor, tradicija, običaji)

Rang: lokalna
Kat:
Info:

Drevni običaj zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a posebno na rodu pšenice, bunjevački Hrvati u Bačkoj oblikovali su u svečanu, dostojanstvenu i lepu manifestaciju, koja mami, pleni i zrači lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću.

Dužijanca predstavlja jedinstven kulturni projekt, koji se u Subotici javno i svečano slavi već više od 98 godina, a traje od 25. arila do zadnje nedjelje avgusta, i u tom se razdoblju održava niz manifestacija, koje imaju različite sadržaje. Zajedničko svim manifestacijama je: iskrena želja da se na stolu kulture grada nađu stvaralštvo, običaji, tradicija, produkti duhovne kulture i stvaralaštva.

U običajima Dužijance etnolozi pronalaze, prepoznaju i potvrđuju tragove drevnog slavenskog nasleđa baštinjenog od vremena pre dolaska Hrvata u prostore ravne Bačke. Takođe, prepoznaju običaje i duhovne vrednosti preuzete još u srednjem veku, ali i stečevine od razdoblja industrijske revolucije, do danas. Dužijanca nije usputna i prolazna manifestacija, već odredište mnogih ljudi različitog staleža i dužnosti. Uprkos mnogim poteškoćama, Dužijanca je uspela sačuvati dušu i ostati primerena čoveku.

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook