Beogradski letnji festival BELEF

Beogradski letnji festival BELEF
Termin: 22-06-2018 - 15-07-2018 / Jun
Mesto: Beograd
Vrsta: Scenske: film, pozorište...(kulturno-zabavno-umetničke)
Muzičke, plesne... (kulturno-zabavno-umetničke)
Likovne: kolonije, izložbe...(kulturno-zabavno-umetničke)
Rang: međunarodna
Kat:
Info:

BELEF - Beogradski letnji festival objedinjuje tri umetničke oblasti: scensku (pozorište i umetničku igru), vizuelne umetnosti (video, art, instalacije, performanse i printove) i muziku. Održava se na Kalemegdanu, Adi Ciganliji, beogradskim ulicama i trgovima, pozorišnim i drugim dvoranama u gradu tokom jula i avgusta. 
Davne 1976. godine imali smo prve pokušaje da se organizuju kulturni programi u Beogradu van glavne umetničke sezone, tokom letnjih meseci. Program se zasnivao uglavnom na koncertima klasične muzike stranih gostiju. Zatim se od 1986. do 1991. godine održava Beogradsko leto, preteča BELEF-a, tokom kojeg su se izvodile brojne pozorišne predstave, koncerati i drugi programi na otvorenom. Od 1991. godine, tada još Beogradsko leto, zvanična je manifestacija grada Beograda. Naredne godine održava se prvi BELEF pod ovim imenom. Tvorac naziva je gospodin Nebojša Bogunović, tadašnji generalni sekretar Festivala. 

Da bi dobio formu koju ima danas, BELEF je iz godine u godinu rastao i napredovao, menjajući organizatore, dopunjavajući programe i lokacije na kojima se ti program odvijaju. BELEF-centar kao gradska ustanova kulture osniva se 2004. godine čime se Beogradski letnji festival, BELEF, i formalno institucionalizuje, u organizacionom smislu.    

 

Ostavi komentar:


Vaši komentari:

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook