Izložba `Pirotski ćilimi` (Beograd)

12 JUL 2010 Izložba `Pirotski ćilimi` (Beograd)

Pirotski ćilim je najlepši, najoriginalniji i najčistiji narodni proizvod. U etnokulturnom nasleđu srpskog naroda pirotsko ćilimarstvo je značajna privredna grana ali i oblast primenjene umetnosti. Izrada ćilima je uvek bio ženski zanat. S obzirom da je tradicija tkanja starija od 400 godina, ćilim se tkao kao simbol porodične sloge i bogatstva u domu. On se tkao i poklanjao kao zaštitnik kuće. Pripisuju mu se čudotvorne moći pozitivne energije. Prilikom izrade ćilima ruke tkalja se stalno ukrštaju i prave krst kod svakog uvlačenja potke kroz osnovu. Znanje izrade ćilimskih šara kao i njihovo značenje i simbole, ćilimarka drži u svojoj glavi i prenosi sa kolena na koleno. Tako je svaki ćilim unikatna zanatska i umetnička rukotvorina.

Tehnika izrade pirotskog ćilima je ostala gotovo ista od njenog nastanka. Radi se na primitivnom vertikalnom razboju gde su i osnova i potka od čiste vune. Pirotski ćilim se radi iz jednog dela. Ima dva identična lica i nema naličja. Ima veliku gustinu u osnovi po jednom santimetru od tanke osnove i potke, zbog čega je izuzetno tanak i lak. Celokupan posao se obavlja ručno, pri čemu najvažniju ulogu imaju prsti. Prsti uvlače potku različite boje u osnovu i posle svake takve radnje udara se češljem tupice. Izrada ćilima se nikada ne može pretvoriti u industrijsku, niti se može uneti u izradu ma kakve mašine.

 

Izložba je u organizaciji Turističke organizacije Srbije, Opštine Pirot i Zanatske zadruge za izradu ćilima i suvenira Damsko srce Pirot i trajaće od 15. do 29. jula 2010.

Izvor: TOS

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook