Dejan Petrovic: SOKOJ tuži Guču, a nama ne daje ni dinar!

21 JUL 2010 Dejan Petrovic: SOKOJ tuži Guču, a nama ne daje ni dinar!

Trubač i kompozitor Dejan Petrović, prošlogodišnji pobednik sabora trubača u Guči, tvrdi da nikada u životu nije dobio ni dinara od SOKOJ-a, organizacije za zaštitu autorskih prava, iako je autor više od 10 kompozicija koje su na redovnom repertoaru njegovih nastupa širom Srbije.

- Pitam se celog života zašto se pojavljujem na TV-u, gostujem, nastupam svuda gde me pozovu, a da ništa od toga nemam? Ni moj otac, koji je takođe bio plodan kompozitor, nikada nije dobio ništa od organizacije koja bi trebalo da nas štiti! Nikada nisam čuo i da je neki od mojih kolega trubača dobio novac, čak ni Boban Marković, koji je uspeo da postane svetski poznat muzičar. Potpisivali smo prethodnih godina izjave da se odričemo svojih autorskih prava, ali pravo da vam kažem, nisam pametan da li to treba da potpisujemo i dalje. Mada, verovatno hoću, kud svi Turci, tu i mali Mujo. Važnije mi je da se pojavim na saboru i predstavim svoj rad i svoju zemlju, nego da se cenkam oko nečeg što mi nikada neće biti isplaćeno - kaže za „Alo!" Dejan Petrović, koji će ove godine u Guči od 13. do 22. avgusta braniti svoju aktuelnu titulu šampiona ovog trubačkog festivala, ali će i nastupiti zajedno sa pevačkom legendom Miroslavom Ilićem. Majstor trube kaže da mu je najgore što tokom sabora na sve strane vidi piratska CD izdanja sa svojim pesmama.
- Najgore je što tokom svakog sabora vidim mnogo štandova na kojima neke neidentifikovane izdavačke kuće prodaju diskove sa mojom muzikom, razne kompilacije gde sam ja učesnik, pa čak i moj pokojni otac!? I niko to ne kontroliše! Pa kome ja treba da se obratim? - pita se Petrović.


Da li će ovogodišnji jubilarni 50. sabor trubača u Guči biti i poslednji, biće poznato u septembru, kada je zakazano ročište između Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani „Dragačevo" iz Guče i SOKOJ-a, organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava, koja ih tuži za višemilionski dug na ime nadoknade za autorska prava. Spor traje od 2004, a svake godine dug se uvećava za tri-četiri miliona dinara.

Izvor: ALO!

 

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook