Sziget festival (Mađarska)

01 AVG 2010 Sziget festival (Mađarska)

Najveći muzički festival centralne i istočne Evrope,"Sziget" festival, održava se od 11. do 16. avgusta 2010. godine. Obuda ostrvo, u predgrađu Budimpešte, je svake godine (počevši od 1993.), epicentar jednog opšteg haosa u trajanju od čitavih nedelju dana. 

 Ovaj Festival je svojevrsna senzacija u ovom delu Evrope i tokom godina održavanja poprimio je gigantske razmere, tako da poslednjih godina uspeva da ugosti i preko pola miliona posetilaca, žednih vrhunske zabave. Ni na jednom mestu nećete naći toliko zabave, dinamike i originalnih ideja, jer ovo ostrvo tih magičnih nedelju dana uopšte ne spava. Jedna od prvih stvari sa kojom se srećete je činjenica da ne postoje jasno obeležena kamping mesta, već da svoj šator možete postaviti bilo gde. Zatim, postoje aktivnosti koje se organizuju do duboko u noć sa ciljem da zabave mnogobrojne goste kojima se iz predgrađa ne vraća kući taksijem, već bi  radije da sa ostalima sačekaju jutro. Tu svakako treba pomenuti nezaboravne karaoke, pa zabavljače koji izvode obrade pesama najpoznatijih grupa, ili spavanje u „grupnom šatoru" ( mestu namenjenom za čak hiljadu gostiju koji nisu kamperi, a ne žele da se vrate kući).

 
Iako na samom ostrvu postoji gotovo 70 bina na kojima se izvode različiti programi, samo nekolicina je stvarno „bitna" za sam festival. Pored "Main Stage", na kojem nastupaju najveće zvezde festivala, veoma posećeni su i "Hammerworld stage" (orijentisan na metal i hard-rok), "Party arena" (puna di džejeva) i "World Music Main Stage", čije vam ime sve govori.

Sama koncepcija muzike na "Sziget" festivalu je nešto drugačija nego na ostalim festivalima, jer "Sziget" ima samo "Main Stage" za sav raznoliki sadržaj, dok su sve druge bine tematski orijentisane. Pored toga, zanimljivo je reći da na "Sziget" festivalu program na "Main Stage"-u ne počinje pre 16h, da obuhvata samo 4 benda dnevno, pa vam to,  u svakom slučaju, ostavlja više mesta za zabavu i spavanje.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook