U Beču počeo 18. Life Ball (Austrija)

17 JUL 2010 U Beču počeo 18. Life Ball (Austrija)

Na trgu ispred bečke Gradske većnice održan je 18. Life Ball,  najveća evopska humanitarna priredba čiji je prihod namenjen borbi protiv AIDS-a.

Sama svečanost otvaranja prekinuta je zbog kiše i nevremena ali program ipak nastavljen.

Priredba je otvorena u prisustvu mnogobrojnih austrijskih i inostranih zvaničnika iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i brojnih međunarodnih zvaničnika, među kojima i predsednice austrijskog parlamenta Barbara Prammer, bivšeg američkog predsednika Billa Clintona i drugih.

"Grad Beč podržava ovu manifestaciju koja predstavlja jedinstveni bal solidarnosti i tolerancije, a protiv je izolacije i bilo kakvih oblika netrpeljivosti",- istakao je na otvaranju, na pozornici ispred Gradske većnice, u prisustvu preko 40.000 posetilaca, Bečki gradonačelnik Michael Haeupl.

"Ova manifestacija je jedinstvena i ne smemo zaboraviti da smo ovde da bi pomogli zaraženim od HIV-a i AIDS-a"- izjavila je američka glumica Whoopi Goldberg.

"Life Ball je priredba tolerancije i dobar znak u borbi protiv AIDS-a"-  rekao je Gery Keszler, glavni organizator ove manifestacije. On je naglasio da je oko 33 milijuna ljudi zaraženo HIV-om, a svakoga minuta jedno dete umre od AIDS-a, tako da je naš zadatak pružiti pomoć u suzbijanju ove opake bolesti.

Prihod sa ovog skupa u Beču, koji se održava još od 1992. godine, iznosi više od milion eura, a organizatori se nadaju da će ove godine biti još veći kako bi se tim novcem finansiralo što više nacionalnih i međunarodnih projekata u borbi protiv AIDS-a.

Life Ball je održan uoči velike međunarodne konferencije o AIDS-u  koja je, prema proceni organizatora okupila oko 25.000 učesnika i to: predstavnike vlada, međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, predstavnike privatnih i javnih zdravstvenih ustanova i mnoge druge.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook