Završen 56. Festival Pučinija (Italija)

28 AVG 2010 Završen 56. Festival Pučinija (Italija)

Kao i za prethodnih 55 Festivala Pučinija, na pozornici pod vedrim nebom 10 kilometara južno od Pize, i za ovogodišnji se tražila karta više za jedno od 3.500 mesta kraj jezera Tore del Lago, a sa imenom Đakoma Antonia Domenika Mikele Sekonda Marie ili ukratko i popularnije - Pučini!

Na programu, od 16. jula do 20. avgusta, smenjivali su se: "Devojka sa zapada"( 3 puta), "Madam Baterflaj"(5), "Toska"(5) i "Turandot"(4), sa kojom je i krunisan ogroman uspeh internacionalnog Festivala, uz učešće najpoznatijih operskih pevača.

O tajni uspeha ovog jedinstvenog kulturnog spektakla, o kojem je veliki kompozitor maštao, ali ne i doživeo preminuvši u Briselu 1924, predsednik Fondacije Festivala Maksimilijano Simoni je izjavio.

- Uvek se trudimo da održimo visok nivo programa, dovodeći vrhunske izvođače, na scenu ili uz nju sa muzičarima u velikom orkestru. Osim toga, pored standardnih Pučinijevih dela ubacimo i po nešto drugo, primamljivo za publiku. Sada su to bili gala koncert sa sopranom Rene Flemingove ili "Romeo i Julija" na muziku Prokopjefa i solistima Marijom Sokolnikovom i Aleksandrom Smoljanovim iz Ruskog državnog teatra.

"Tosku" su na ovom festivalu briljantno izveli ruska primadona Marija Gulagina i Koreanac Sung Kju Park kao Mario Kavaradosi, a koji je nastupao i kao Kalaf u "Turandotu" na zatvaranju.

U vreme pauze tokom izvođenja "Toske", u velikom holu pod tribinama, bio je okružen visokim zvanicama i umetnički direktor Festivala Alberto Veronezi. Mogao je, prezadovoljan ovogodišnjom sezonom, samo da kaže "kada je publika u tri tragične operske ljubavne priče uživala i tražila reprizu na bis, onda je time sve rečeno, ako se misli na uspeh i popularnost ovog Festivala".

Da se ne zaboravi, na jubilarnom 50. festivalu pevao je i Plasido Domingo, a jedna sezona bila je posvećena italijanskoj operskoj ikoni Enriku Karuzu.

Izvor: Večernje novosti

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook