Dobar dan za bikove (Španija)

01 AVG 2010 Dobar dan za bikove (Španija)

Katalonski parlament zabranio koridu, vekovnu tradiciju Španije u ovoj pokrajini. Ta sreda kada je doneta odluka bio je dobar dan za bikove i za katalonske separatiste, a tužan za ogromnu većinu Španaca. Prvi se raduju što bikove više neće ubijati u Kataloniji i što su i na taj način pokazali da Katalonija nije Španija; za ostale, bio je to udarac u nacionalnu fijestu koja traje pet vekova i po kojoj Španiju zna ceo svet.

-         Dođe mi danas da zaplačem - izjavio je na vest iz Barselone Manuel Benites, čuveni toreador El Kordobez, jednaod legendi koride.

-         Strašno je šta nam rade političari, koji pod plaštom borbe za životinje nasrću na špansku tradiciju dugu pet vekova.

Kuro Romero, još jedno slavno toreadorsko ime, kaže da tako nešto nije radio ni Franko. A Britanac Frenk Evans, koji se odavno doselio u Španiju i postao poznat toreador, ocenjuje:

-         Nema ovo ničega s tom životinjskom pričom. To katalonski nacionalisti hoće i preko bikova da se distanciraju od ostatka Španije.

Prošle srede u katalonskom parlamentu odlučeno je sa 66 glasova ``za` među 135 poslanika, da se u pokrajini od 01.januara 2012. godine zabrane borbe sa bikovima. Jedina preostala arena `La Monumental` u Barseloni prestaće da radi.

Za odluku su glasale uglavnom nacionalističke stranke, one koje naginju secesiji Katalonije od Španije, da bi pokazale da nisu Španija i da bi u Evropu hteli da idu sami, bez bikova.

Na dan izglasavanja odluke, ispred katalonskog parlamenta, sa jedne strane su stajale pristalice bikova, a sa druge pobornici očuvanja koride. Prvi su slicali `Milost za bikove`, a drugi `Izdajnici`.

Mnogi se u Španiji nadaju da ova priča nije završena. Korida je i u Kataloniji veliki biznis. Računa se da se na tom poslu godišnje obrne oko 300 miliona evra.

Korida je najtradicionalnija španska fijesta. Postoji već pet vekova i preneta je u mnoge zemlje Latinske Amerike, pa čak i na jug Francuske. Korida je Španiji donela slavu. Ernest Hemingvej je napisao i roman o španskoj borbi sa bikovima i bio je opsednut koridom:

-         Ti crni bikovi su postali simbol neukrotive Španije. Bez njih ona ne bi bila ista - pisao je Hemingvej.

I španski pesnik Garsija Lorka je govorio da je fijesta sa bikovima, nešto što Španiju čini posebnom.

Korida jeste krvava fijesta, ali je to španska tradicija, deo njene kulture koja traje vekovima. `Katalonski amandman` poštedeće život nekoliko stotina bikova, ali time korida u Španiji neće biti dovedena u pitanje. To bi bilo kao smak sveta, kazao je jedan žitelj Kastilje, u kojoj se u svakom selu gaje bikove i bori se sa njima.

Korida je u Španiji, uz sve to, veliki biznis. Prošle godine održano je 1.848 korida. U njima je učestvovalo 10.247 bikova i 8.301 toreador. U biznis koji uključuje i uzgoj bikova, uključeno je oko 150.000 ljudi, a obrt je veći od 2,5 milijardi evra.

Prema zvaničnim podacima, u Španiji ima 8.300 profesionalnih toreadora, od kojih je samo 801 matador, odnosno onaj koji se direktno bori sa bikom i ubija ga, ako ga bik ne preduhitri, što se ponekada i dešava. Za `školovanje` toreadora u Španiji postoje 44 škole, osam u Sevilji, po četiri u Madridu i u Valensiji. U Španiji postoji i 1.377 farmi na kojima se uzgajaju bikovi za borbe u areni. Reč je o posebnoj rasi bikova, koji za vreme uzgoja uglavnom nemaju kontakta sa ljudima, kako bi bili što agresivniji. U svim većim gradovima u zemlji postoje i posebne mesare u kojima se prodaje meso od bikova `stradalih` u arenama.

Izvor: Večernje novosti    

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook