Oktoberfest (Nemačka)

07 SEP 2010 Oktoberfest (Nemačka)

Za ljubitelje piva verovatno najznačajniji festival na svetu Oktoberfest održaće se u bavarskoj prestonici Minhenu, od 18. septembra do 4. oktobra. Ovaj festival svake godine privuče oko sedam miliona ljudi iz celog sveta.

Oktoberfest, koji traje 17 dana, ove godine obeležava dva veka postojanja. Prvo održavanje festivala vezano je za proslavu ženidbe bavarskog prestolonaslednika Ludviga, 12. oktobra 1810. godine, a u skladu sa tadašnjom tradicijom za široke narodne mase organizovane su konjske trke, na kojima se pivo točilo besplatno.

Tokom dva veka, karakter manifestacije se menjao, pa je Oktoberfest danas slavlje u čast piva i bavarske pivske kulture.

Prvog dana Oktoberfesta, tačno u podne, gradonačelnik Minhena natočiće prvu kriglu, i provod može da počne.

I ove godine će vešte bavaske konobarice u duboko dekoltovanoj tradicionalnoj nošnji, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije, a organizatori očekuju da će se za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva.

Ove godine je prvi put zabranjeno pušenje pod šatorima u kojima se služi pivo, pošto je početkom godine nemačka pokrajina Bavarska usvojila zakon o zabrani pušenja.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook