Šareno nebo nad Smederevskom Palankom

17 SEP 2010 Šareno nebo nad Smederevskom Palankom

U gradu na Jasenici počeo je Drugi festival letačkih balona klase „Kisi" i Prvi međunarodni kup Republike Srbije u balonarstvu. Događaj je otvoren u četvrtak uveče, na glavnom gradskom trgu, spektakularnim podizanjem balona koje je pratilo više hiljada gledalaca, a program se od petka odvija na aerodromu „Rudine", gde jutarnje i popodnevne letove balona prati publika koja, automobilima i autobusima, stiže iz raznih krajeva.

Organizatori ovog multimedijalnog festivala su Skupština opštine, kao generalni pokrovitelj, i Vazduhoplovni savez Srbije, dok je generalni sponzor naftna kompanija „Lukoil". Događaj podržava i beogradski aerodrom „Nikola Tesla", s obzirom na to da je takozvani prateći program, zapravo, svojevrsni aeromiting. Manifestaciju, na prigodnim prostorima u Smederevskoj Palanci, prati i bogat muzički program.

U petak ujutru, tačno u sedam sati, poletele su prve četiri posade. Klub „Dambos" iz Beograda predstavio se balonom tipa „kubiček", pilot je bio Srđan Srdić, a član posade Zlatko Filimonović. Iz kluba „Skajvoker", takođe iz Beograda, stigla je posada u sastavu: Dušan Potparić pilot, Gojko Potparić kopilot i Mirko Gordić, član posade. Leteli su na balonu tipa „fajer flaj".

U nebo su se vinule i dve posade iz Slovenije: aeroklub „Abstel" predstavio se balonom tipa „šreder", kojim je upravljao pilot Aleš Švagelj, dok se „Vojnik" iz Celja predstavio već pominjanim „kubičekom", kojim je pilotirao Dušan Bojanović. Član posade bila je njegova supruga Andrea, koja je u petak slavila rođendan, pa je ovo ujedno bio i slavljenički let...

Nebojša Petrić, koordinator za komunikaciju sa medijima, naglašava da je Festival istorijski događaj, posebno za Srbiju južno od Dunava, jer takva manifestacija više nigde ne postoji. Za mesto dešavanja Smederevska Palanka odabrana je iz valjanog razloga.

-Mi smo, 1909, bili druga zemlja u Evropi koja je imala svoju vazduhoplovnu jedinicu. U Palanku su donesena dva balona iz Francuske i to je bilo to. Kasnije, upravo na palanački aerodrom sletela je i prva motorna eskadrila vojske ondašnje Kraljevine Srbije - objašnjava Petrić i dodaje kako je veliki uspeh što su se ovde okupili najbolji letački baloni, sa pilotima koji imaju i po tri decenije letačkog iskustva.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook