Filmski festival u Rimu (Italija)

27 OKT 2010 Filmski festival u Rimu (Italija)

Filmski festival u Rimu ove godine se održava po peti put i trajaće od  28. oktobra do 5. novembra. Otvoriće ga italijanska ljubavna drama sa Monicom Bellucci u glavnoj ulozi. Festival je 2006. godine osnovao tadašnji gradonačelnik Rima Walter Veltroni. Ovogodišnji festival je u znaku domaćih filmova, dok će Holivud biti prisutan u manjoj meri, objavili su organizatori festivala. U programu festivala nalazi se 21 italijanski film na zahtev novog gradonačelnika Rima, Giannija Alemanna, koji je želeo manje američkog glamura, a veći fokus na domaću produkciju.  Na festivalu će se ipak pojaviti zvezde poput Keire Knightley, Colina Farrella i Vigga Mortensena, dok će Al Pacino dobiti nagradu za životno delo. Jedno od vrhunca festivala biće i 8, kolekcija osam kratkih priča inspirisanih ciljevima Ujedinjenih Nacija, koja treba da privuče u Rim i niz priznatih reditelja, među kojima su Gus Van Sant i Jane Campion.
Publika će u Rimu moći da pogleda 146 igranih i dokumentarnih filmova, od kojih će 6 biti svetske premijere. Žiri, kojim predsedava italijanski glumac Sergio Castellito, poslednjeg dana festivala dodeliće Zlatnog Marka Aurelija za najbolji film, Srebrnog Marka Aurelija za najbolju glumicu i glumca, kao i gran pri žirija, u konkurenciji od 16 filmova.

Lista filmova u koji se nalaze u takmičarskoj selekciji izgleda ovako:

"Dog Sweat" Hosein Kessavarz (Iran/SAD)
"Five Day Shelter" Ger Leonard (Irska)
"Gangor" Italo Spinelli (Italija)
"Les fleurs de Kirkouk" Fariborz Kamkari (apatrid)
"In a Better World" Susanne Bier (Danska)
"Io sono con te" Guido Chiesa (Italija)
"Kill Me Please" Olias Barco (Belgija)
"Last Night" Massy Tadjedin (SAD/Francuska)
"La scuola e finita" Valerio Jalongo (Italija)
"Les bonnes herbes" De Marija Novaro (Meksiko)
"Bei Mian" Liu Bingdjan (Francuska/Hongkong)
"Little Sparrows" Ju-Hsiu Kamil Čen (Australija)
"Oranges and Sunshine" Jim Loach (Velika Britanija/Australija)
"Poll" Chris Kraus (Nemačka/Austrija/Estonija)
"Rabbit Hole" John Cameron Mitchell (SAD)
"Una vita tranquilla" Claudio Cupellini (Italija/Nemačka/Francuska)

Tokom prve dve godine održavanja, Filmski festival u Rimu smatran je za rivala festivalu u Veneciji, ali njegova budućnost nalazi se pod znakom pitanja sada, kada je Alemanno rekao da želi da više promoviše italijanske filmove nego holivudske zvezde.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook