Jelek tajnu krije (Beograd)

02 DEC 2010 Jelek tajnu krije (Beograd)

U galeriji TOB od sinoć pred Beograđanima neobična izložba fotografija iz 19. veka.

Da je zagledanjem u jelek, anteriju ili fistan prestoničke dame 19. veka moguće otkriti više od pukih modnih tendencija pokazala je sinoć otvorena izložba u Galeriji TOB.

Mnogobrojnim ljubiteljima fotografije predstavljena je bogata zbirka pod nazivom `Beogradska ulična moda 19. veka`, a čast da otvori ovu neobičnu postavku, pripala je Dejanu Veselinovu, direktoru TOB-a.

Poseban akcenat stavljen je na žensku modu kao medijum koji prezentuje tadašnji sistem vrednosti, a sve sa ciljem da se posetiocima pokaže koliko su Beograđanke i nekada vodile računa o svom izgledu.

- Postavku prate i zanimljivi spisi koji nisu tu da pruže samo šturu informaciju, već da kroz zanimljive anegdote vezane za istorijske ličnosti ili pak, modne detalje, još više zaintrigiraju i edukuju publiku - objasnila nam je Vladana Putnik, umetnički director izložbe. - Na taj način dobili smo jednu široku sliku o prilikama i životu, kao i detaljan osvrt na sve modne trendove jedne epohe, koji su često bili povezani i sa političkim tendencijama.

Izložene fotografije otkrivaju kako su izgledale Beograđanke u libadama, fistanima i tepelucima, okićene broševima, srebrnim granama, svilenim venecijanskim šalovima, ali i Beograđani u crnim redengotima, sa cilindrima i lakovanim cipelama.

Izvor: Večernje novosti

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook