Večeras se zatvara četvrti Kustendorf

11 JAN 2011 Večeras se zatvara četvrti Kustendorf

Filmski i muzički festival "Kustendorf" u Drvengradu na Mokroj Gori biće zatvoren večeras proglašenjem pobednika i projekcijom najuspešnijih studentskih filmova.

U takmičarskom programu četvrtog "Kustendorfa" učestvovalo je 20 filmova, čiji su autori studenti filmskih akademija iz 13 zemalja, među kojima i pet budućih filmskih reditelja iz Srbije. Pobednicima festivala biće dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i novoustanovljena nagrada za kameru "Vilko Filać".

Tokom proteklih sedam dana mladi filmski autori imali su priliku da se susretnu i s brojnim uglednim svetskim filmskim stvaraocima kao što su ruski reditelj Nikita Mihalkov, iranski reditelj Abas Kjarostami, češki reditelj Jan Hrebejk, meksički glumac Gael Garsija Bernal i drugi.

U pratećim programima festivala ove godine premijerno je prikazan Mihalkovljev film "Egzodus - Varljivo sunce 2", prvi deo nastavka njegovog kultnog, Oskarom nagradjenog filma iz 1994. godine, zatim retrospektivu filmova Abasa Kjarostamija, film "Kavasakijeva ruža" Jana Hrebejka koji je češki kandidat za Oskara, kao i ciklus filmova uglednog češkog reditelja Otakara Vavre.

Poslednje festivalske večeri, pre proglašenja pobednika, biće prikazan film "Revolucija", omnibus 10 meksičkih reditelja posvećen 100. Godišnjici meksičke revolucije. Projekciju će pratiti i razgovor Gaela Garsije Bernala kao jednog od producenata filma sa studentima. Danas je na programu i filmski klasik Federika Felinija "Rim", nakon čije će projekcije radionicu za studente održati i osnivač "Kustendorfa", reditelj Emir Kusturica.

Muzički program festivala, u kojem su tokom proteklih sedam dana nastupili "Beogradski sindikat", Ngoma bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuske, legenda roka Andre Vilijams i drugi, večeras će biti zatvoren koncertom "No smoking orkestra".

Izvor: Blic

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook