Otvoren prvi Božićni festival duhovne muzike (Rusija)

10 JAN 2011 Otvoren prvi Božićni festival duhovne muzike (Rusija)

Sa blagoslovom Patrijarha moskovskog i cele Rusije 9. januara 2011. godine, u Moskovskom međunarodnom domu muzike je otvoren Božićni festival duhovne muzike na kome su učestvovali muzičari i horovi iz Rusije, Jermenije, Velike Britanije i Srbije. Festival su svečano otvorili V. T. Spivakov, predsednik Međunarodnom domu muzike u Moskvi i Mitropolit volokolamski G. Ilarion.

Program festivala otvorio je Moskovski Sinodalni hor pod dirigentskom palicom A.A.Puzakova. Hor je izveo tropar i kondak Božića na muziku A.D.Kastalskogo, i izabrane pesme iz Svete  Liturgije Jovana Zlatousta po S.V.Rahmanjinova, iz bogosluženja Velikog posta i Pashe po N.S.Golovanova, Heruvimsku pesmu po Mitropolitu volokolamskogog Ilariona, ali i duhovne pesme savremenih kompozitora A.O. Viskova i A.L. Ribnikova.

Program festivala će trajati do 23. januara 2011. godine, a nastupiće hor Vestminsterske palate (London, Velika Britanija), hor Svetog Stefana Dečanskog (Novi Sad, Srbija) i hor Prvoprestolnog Ečmiadzina (Jermenija), i horovi iz Rusije: muški hor moskovskog Sretenjskog stavropigijalnog manastira i hor Akademije muzičke umetnosti V.S. Popova.

Izvor: Blic

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook