Karneval u Veneciji (Italija)

15 FEB 2011 Karneval u Veneciji (Italija)

Frančesko Petrarka ju je smatrao gradom vrednog  zlata, Gete je mislio da se ne može uporediti ni sa jednim drugim, Čarls Dkens je sanjario o njoj, a Tomas Man ju je nazvao najneverovatnijim od svih gradova. Činjenica je da stvarnost Venecije nadmašuje maštu i najvećeg  zanesenjaka, a to se posebno može videti za vreme  održavanja karnevala.

Začeci karnevala mogu se pratiti još od desetog veka, a redovan događaj postao je za vreme renesanse. Posle Napoleonovog osvajanja Venecije, 1797. karneval je, nakratko, bio zabranjen, jer je veliki vojskovođa bio šokiran ekscesima kojima je ovaj događaj pod maskama obilovao. Venecijanska karnevalska svečanost traje skoro dve nedelje, od 26. februara do  8. marta tekuće godine.

`Buongiorno, siora mascara` je cuvena izreka  iz Mocartove opere kojom je i on sam licno dao pečat ovoj venecijanskoj tradiciji, i njome se  pozdravljaju maske . Maska je nema ali mora da ima određenu tematiku. Opisali su je mnogi pisci a tema je mnogih opera. Kroz vekove je pomagala preljubnicima, špijunima ali i onima koji su jednostavno želeli da se sklone od poverilaca.
Kakva god maska bila, pravilo je samo jedno: zabranjeno je otkrivanje identiteta nosioca čime se mistika povećava.

Hiljade turista svake godine posećuje Veneciju kako bi bili deo svečanosti, šetajući gradom obučeni u kostime. Misteriozne venecijanske maske će vas pratiti kroz uličice grada kao deo zamišljene istorijske kulise, stare 300 godina. Za stanovnike Venecije, nošenje maske je više od jednostavne zabave - to je duga tradicija sa dubokim kulturnim korenima.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook