Neobične manifestacije

14 FEB 2011 Neobične manifestacije

- Svakog septembra na Tajlandu se održava Vegeterijanski festival kao sveti ritual prilikom kojeg učesnici pročišćavaju sebe i zajednicu u kojoj žive prinošenjem žrtava. Veruje se da će neverovatan bol koji osete guranjem oštrih predmeta kroz usta i obraze oterati zle duhove i bolesti. Vernici pritom prolaze kroz strašnu agoniju, a tvrde kako bol mogu izdržati jer u njihova tela ulaze božanski duhovi koji im daju nadprirodnu snagu.

- U Las Nievesu u Španiji se svake godine okupljaju ljudi koji su bili na granici života i smrti kako bi zajedno pohodili misu posvećenu svetoj Marti de Ribarteme, pokroviteljici uskrsnuća.Nakon mise, odlaze na vrh obližnjeg brda, gde se nalazi kip svetice.

- Svake godine u gradiću Frut u Koloradu održava se proslava u čast petla Majka. Davne 1945. godine Majk, bezglavo pile,  postao je zvezda o kojoj se i dan-danas priča. Kao mladi petomesečni petlić kljucao je po dvorištu u vlasništvu porodice Olsen. Jednog  jutra vrat mu se našao pod sekirom gazde.  Odrubio mu je glavu, ali ga nije dokrajčio. Petlić je pobegao glavom bez obzira. Sledeće jutro gazda ga je pronašao kako bezglavo lunja! Održavao je bezglavog Majka na životu hraneći ga neverovatnih 18 meseci. Ovogodišnji Headless Chicken Festival održaće se od 20. Do 21. Maja 2011. Godine.

 

- ATI-Atihan-festival održava se  najčešće poslednje nedelje  u januaru, u gradu Kalibo, u pokrajini Aklan, na ostrvu Panai, na Filipinima. Reč `Ati Atihan` znači `biti poput Ati`, a pokrivanje tela sa čađi predstavlja oponašanje izgleda Atija, prvih doseljenika na filipinski arhipelag. Festival se sastoji od plemenskog plesa i muzike u pratnji autohtonih kostima, a završava se spektakularnim maskembalom.

- Thaipusam festival u Penangu obično se održava u poslednjoj nedelji januara ili početkom februara, u zavisnosti od usklađivanja Sunca, Meseca i planeta. Tokom festivala, učesnici  prolaze kroz test fizičke  izdržljivosti  tako što im se metalne udice probadaju  na leđa kao čin poklanjanja. Većina poklonika koji prolaze kroz ovaj ritual  su Indijci. Gromoglasna muzika, pevanje, ples i bubnjevi se mogu videti i čuti nadaleko. Ovaj festival bogate kulture je iskustvo koje privlači velike gomile od nekoliko desetina hiljada posetilaca godišnje  u Penang.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook