Internet stranica `Sremske kulenijade` (Erdevik)

28 MART 2011 Internet stranica `Sremske kulenijade` (Erdevik)

Intenzivne pripreme za XII po redu Sremsku kulenijadu u Erdeviku su u punom jeku. Ovo takmičenje  proizvođača sremskog kulena će se ove godine održati 28.maja. Od pre nekoliko dana je postavljena i internet stranica manifestacije www.sremska-kulenijada.rs gde se mogu naći sve aktuelne informacije i program.

Kao i prošle godine će tročlana ocenjivačka komisija na čelu sa prof Ilijom Vuković sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu (dr. Radivoje Tadić, Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd i dr. Ljiljana Petrović  Tehnološki fakultet Novi Sad) ocenjivati šest svojstava proizvoda:

·         spoljni izgled,

·         izgled preseka,

·         konzistencija i čvrstoća odreska,

·         miris,

·         ukus i

·         boja i održivost boje

Najbolji će osvojiti vredne nagrade i biti proglašeni na velikoj sceni na erdevičkom trgu.

U centru Erdevika se nalazi park koji se prostire na 2 ha i u 9 redova stogodišnjih stabala i park će za ovu priliku mesto  za preko 180 reklamnih i prodajnih štandova. Kulenje će se degustirati, a uz to i dobra sremačka šunka, sremske kobasice, sirevi, kolači i neizostavno kvalitetna erdevička vina.

Celodnevni kulturno umetnički program na glavnoj pozornici kod fontante ispunće pevači, tamburaši, folklornih ansambali od dečijeg do seniorskog uzrasta, a u večernjim satima je koncert sa za sada, GOSTOM IZNENADJENJA.

Sremsku kulenijadu organizuje MZ Erdevik, a partneri manifestacije su Sremska privredna komora, Turistička organizacija Šida, Opština Šid i MZ Erdevik.

Prijatelji manifestacije su:

 

1. AD Planinka Kuršumlija - Prolom i Lukovska Banja

2. Savez pčelarskih organizacija Srbije

3. Panacomp Travel, Tourism  and Trade Novi Sad

4. FARMDIZAJN d.o.o.  Novi Sad

5. MK Commerce

 

 

ŠTA JE KULEN?

 

Kulen je jedan od najfinijih mesnih proizvoda i najvažniji deo etnogastronomske tradicije Srema. Ova velika kobasica se izradjuje od najkvalitetnijih komada svinjskog mesa uz dodatak soli i mlevene sušene paprike. U svom „Riječniku srpskog jezika" iz 1851 godine Vuk Stefanović Karadžić zapisuje reč kulen i opisuje šta znači. Svaka dobra sremska kuća pravi ovaj specijalitet i svoj recept ljubomorno čuva.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook