`Dani komedije` bez nagrađenih (Jagodina)

28 MART 2011 `Dani komedije` bez nagrađenih (Jagodina)

JUBILEJ, 40 godina postojanja pozorišnog festivala "Dani komedije" iz Jagodine, ostaće upamćen i po tome što nije dodeljena nagrada za "najbolji komediografski tekst". Žiri, u kome su bili književnici Borislav Radosavljević, Živorad Đorđević i reditelj Velimir Mitrović, doneo je odluku da se ne dodeli nagrada nijednom prispelom tekstu, jer su svi ispod proseka.

- Imali smo žarku želju da dodelimo nagradu, posebno zbog jubileja, ali nijedan od prispelih dramskih tekstova nije bio književno i dramaturški validan, niti dobar predlog za pozorišnu predstavu - izjavio je Živorad Đorđević, za "Novosti". - Samo osam dramskih tekstova je prispelo na konkurs i nijedan nije dosegao potreban nivo za valjanu pozorišnu komediju.

Prema njegovim rečima, članovi žirija su pažljivo pročitali sve tekstove i doneli jednoglasnu odluku.

- Teško je čitati loše tekstove, a ovogodišnja komediografska ponuda je bila daleko ispod prosečne. Pisci su bili isuviše pod uticajem efemernog dnevnog humora, zasnovanog na dosetki, vicu i aforizmu. Očigledno je da su se opšti i društveni problemi reflektovali i ovde. Nije bilo napora da se dalje od karikature, ostvare intrigantni tipovi našeg savremenog života.

Ipak, ovo nije prvi put da nije izabran dobitnik nagrade za najbolji komediografski tekst. Događalo se to i ranijih godina, čak i kada je na konkurs stizalo šezdesetak radova.

- Nema pravila, ali ovog puta smo imali baš težak zadatak - da od samo osam loših tekstova nagradimo jedan. I zato smo odustali. Siguran sam da veća medijska kampanja ne bi mnogo uticala na rezultat. Manje se pišu komediografski tekstovi, a autori biraju druge puteve za ulazak u pozorište. Konkursi više nisu aktuelni, čak i Nušićeva nagrada ne garantuje da će predstava biti postavljena na scenu. Pisci se, uglavnom, oslanjaju na lične kontakte.

Đorđević napominje da je možda uticalo i to što je ranijih godina novčani deo nagrade bio mnogo veći od hiljadu evra, koliko je trebalo da se izdvoji ove godine. U jednom periodu iznosio je 12 prosečnih plata - smatralo se da je dramskom piscu potrebno godinu dana rada da bi napisao kvalitetan tekst.

Sagovornik kaže da su tada bili mnogo bolji tekstovi i mnogo veće angažovanje da se nagrađena predstava postavi na scenu. Po tekstovima ranije nagrađenih autora, Zorana Božovića, Ivana Panića, Novice Savića, Predraga Trajkovića i drugih uspešno su izvedene predstave na "Danima komedije" ili u drugim pozorištima širom naše zemlje.

Izvor: Večernje novosti

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook