Festivali alkoholnih pića u svetu

01 APR 2011 Festivali alkoholnih pića u svetu

Oktoberfest, Minhen, Nemačka

Tradicija ovog festivala se nastavlja svake godine u Minhenu. Ima mnogo kopija ovog slavlja ali nikad nisu uspeli da ga nadmaše. Jaka nemačka piva toče se po štandovima a šest miliona ljudi iz celog sveta dolazi da se zabavi i provede. Nemci nikako nisu amateri kada je piće u pitanju i rado će pozvati posetioce da im se pridruže za ogromnim drvenim stolovima. I dok se na drugim festivalima potencira seks, Oktoberfest je posvećen samo pivu, polki, kobasicama i drugim đakonijama, seks može da se desi slučajno.

Vino iz Mendoze, Argentina

Kada se radi o vinu iz Južne Amerike, Čile je postao veoma popularan u poslednje vreme. Međutim, Argentina je peti u svetu proizvođač vina i posebno je poznata po vrstama od Malbek grožđa. Srce proizvodnje je u Mendozi, istorijska provincija koja je teakođe poznata i po avanturističkim sportovima, a zimi po skijanju. Iako je ovo možda najbolja destinacija za vino na čitavom kontinentu, nije prepuna turista koji dolaze samo zato što je "naj", a opušteni latino šarm tera turiste da piju vino čitavog dana. Pošto se izvozi samo 6 % proizvodnje, najbolje je da sa svakom sledećom čašom probate novo vino.

Vodka ture u Krakovu, Poljska

Dok ljubitelji vodke uglavnom misle na Rusiju i Stoličnaju na primer. Ipak, Poljska je mesto koje vam takođe nudi kvalitetnu vodku, a istoričari nisu zapravo sigurni gde je vodka izmišljena, da li ovde ili u Rusiji. Krakov je jedan od najstarijih poljskih gradova i u njemu se organizuju ture po destilerijama i degustiranje širom grada. Ovde možete probati jedinstvene ukuse vodki koji se proizvode od 16. veka, npr Zubrovku (mešavina od bizonske trave), Goldvaser ("čukundeda" Goldšlager) i Krupnik (vodka od meda).

Tekila u Meksiku

Nažalost, previše "šotova" čiste tekile može da upropasti uživanje u alkoholu mnogim ljudima. Bez obzira da li preterujete ili ne, ovo putovanje će vam biti pravi blagoslov. Početnici će naučiti da se prava tekila pravi u Halisku, oblasti koja je obezbeđuje više od 90 % proizvodnje ovog pića. Najveće destilerije, Hoze Kuervo, Sauza, Kazadores, Tezon i Heradura se nalaze u ovoj oblasti. Postoji više vrsti tekila nego što ste ikada mislili - garantovano! Probajte najuukusniju tekilu - Almendrado, nikad je nećete zaboraviti.

Viski festival u Škotskoj

Sa više destilerija nego u čitavoj Škotskoj, Spejsad je poznat po proizvodnji najkvalitetnijih viskija: Makalan, Aberlur, Belveni, Kraganmor, Glen Grant, Glen Morej, Glenlivet, Glenfidič (svi „Glensi" doduše). Festival je savršen način da upoznate Škotsku. Tokom produženog vikenda (4 dana) u aprilu ili maju, videćete da svi veliki brendovi viskija iz ovog kraja idu sa bogatom trpezom punom mesa. Nakon toga, trebalo bi da posetite sve najbolje destilerije i da probate viski u mini-pabovima gde je zapravo i izmišljen.

Početak berbe u Sent Emilionu (Ban des Vendanges de Saint-Emilion), Francuska

Sa preko 6000 vinarija i 4000 različitih vrsta vina, ova vinska regija duzima dah prirodom, a raj je za ljubitelje vina. Vino je čvrsto ukorenjeni u francuskoj kulturi jer ga proizvode „punom parom" još od srednjeg veka. Nema lepšeg doba godine da putujete u ovu oblast od treće nedelje u u Septembru, kada počinje sezona berbe grožđa. Berba počinje tako što žiri objavljuje početak od Kraljevske kule iz 13-og veka u Sent Emilionu, a potom se parada seli u grad i degustira se vino.

Kentaki Burbon Festival

U bilo koje doba godine, Bardstaun je zanimljiva destinacija za entuzijaste. Svi veliki proizvođači burbona imaju destilerije udaljene oko sat vožnje i to u svakom manjem gradu: Džim Bim, Mejkers Mark, Heaven Hill, four Roses, Wild Turkey, Woodford Reserve, Buffalo Trace i Ridgemont Reserve iz 1792. godine. Festival u trajanju od 5 dana svakog septembra je proslava ukusnog burbona, istorije i priče o pijankama.

Izvor: www.b92.net

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook