Jubilej Mercedes Benca (Beograd)

07 APR 2011 Jubilej Mercedes Benca (Beograd)

Peti skup udruženja istoričara automobilizma biće održan na Saobraćajnom fakultetu u subotu, 9. Aprila 2011.g.
  
Jubilej Mercedes Benca, 125. godina kako je Karl Benz patentirao prvi automobil na svetu na benzinski pogon, obeleziće ovogodišnji skup Uduženja istoričara automobilizma.  Mercedes Benc Srbija i Crna Gora organizovaće nakon skupa vožnju starovremenskih Mercedesa ulicama Beograda i parkiranje ispred Skupštine grada.

Na dosadašnjim skupovima najstariji automobil bio je Bjik 10 iz 1908., vlasništvo Manfreda Albera iz Nemačke. Najskuplje vozilo na skupu bio je Alfa Romeo 6C 2300B iz 1938., (jedno od četiri izložena automobila muzeja Bonfanti iz Italije na prošlogodišnjem skupu). Takav automobil je na jednoj od prošlogodišnjih aukcija prodat za 6.000.000  evra.

Prošlogodičnji skup, potpomognut od strane Fiat Automobili Srbija, sa oko 180 učesnika starovremenskih vozila bio je najveći ikada održani skup na našim prostorima.

U okviru skupa predstavljena je i knjiga "Velika nagrada Beograda 1967 - 1969" autora Nebojše Đorđevića. Tim povodom organizovan je susret starih automobilskih asova bivše Jugoslavije. Bili su tu Jovica Paliković, Đeni Šverko, Robert Lang, Sead Alihođžić, a sa naše strane Marjan Kulunđić, Pavle Paja Komnenović, Nebojša Boban Atanacković, Branimir Višnjić,...

I ove godine, uz pomenuta vozila Merdcedes Benca, očekuje se veliki broj vozila i interesantna predavanja iz istorije automobilistike, prvenstveno srpske, u amfiteatru Saobraćajnoig fakulteta.
 

PROGRAM SKUPA:

  • 10:00-14:30 -IZLOŽBA ISTORIJSKIH VOZILA

          PLATO ISPRED SAOBRAĆAJNOG FAKULTETA

  • 12:00-13.30 -IZLAGANJA IZ ISTORIJE SRPSKE MOTORIZACIJE

          AMFITEATAR NA I SPRATU

  • 13.30-14:30 - КОКTEL U NASTAVNIČKOM KLUBU

 

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook