Najava Kulturne olimpijade 2012. (Velika Britanija)

19 APR 2011 Najava Kulturne olimpijade 2012. (Velika Britanija)

Podstaknuti prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, koje su osim sportskog pružile i vrlo bogat kulturni program, Britanci su u sklopu Olimpijade 2012. pokrenuli Kulturnu olimpijadu.

Olimpijske igre u Londonu najavljene su kao manifestacija posvećena sportu, ali i kulturi, ljudima i svetskim jezicima. Tim povodom, odmah po završetku OI u Pekingu, širom Velike Britanije započeo je inovativni program pod nazivom Kulturna olimpijada. Reč je o četiri godine dugoj uvertiri koja za zadatak ima da istraži i naglasi povezanost umetnosti i sporta i afirmiše sve umetničke pravce.

Kroz žive spektakle, performanse, pozorišne i plesne priredbe i  manje i veće festivale Kulturna olimpijada kao cilj navodi oživljavanje duha zajedništva i kreativnosti. Višemilionski projekat sastoji se od nekoliko glavnih potprojekata:

-  Artists Taking the Lead namenjen je britanskim umetnicima koji se izražavaju kroz vizuelnu umetnost. Izabrana dela biće izložena 2012. na raznim neobičnim, uglavnom inostranim lokacijama, a osnovni kriterijum prema kom će biti odabrana je originalnost.

-  Umetnički pandan paraolimpijskim igrama - potprojekt Unlimited - namenjen je raznim vidovima umetničkog stvaralaštva osoba s invaliditetom. One će se predstaviti nizom pozorišnih predstava, izložbi i radionica.

-  U sklopu potprojekta Sounds biće organizovani muzički događaji za sve generacije, od koncerata elektronske do klasične muzike.

-  Biće organizovane i aktivnosti namenjene predstavljanju značajnih engleskih destinacija, slavljenju čuvenih literarnih, filmskih i pozorišnih ostvarenja.

Organizatori ističu da je, kao u sportu, i u umetnosti prisutna težnja za stalnim napretkom, pa vođeni njome obećavaju da će `kulturna zbivanja dovesti do vrhunca i dalje`. Iako su olimpijske igre uvek bile obeležene kulturnim predstavljanjem, Britanci se nadaju da će umetnička revolucija koju su pokrenuli za sve zemlje postati novi standard u obeležavanju olimpijskih igara.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook