Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu

04 OKT 2011 Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu

U sredu 12. oktobra, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije (Braće Jugović 19, Beograd) biće svečano otvorena izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog pod nazivom Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu. Predstavljanjem u Beogradu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava pedesetogodišnjicu postojanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nizom tematskih projekata tokom 2011. godine obeležava pet decenija od otvaranja za javnost. U prvoj namenski projektovanoj muzejskoj zgradi u Srbiji, podignutoj po nacrtima arhitekte Iva Kurtovića, 22. oktobra 1961. godine,  primila je prve posetioce.

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu postavkom, brojnim i raznovrsnim sadržajima namenjenim kako ljubiteljima umetnosti u Beogradu, tako i u celoj Srbiji, predstavlja jedinstven istorijski i kulturni događaj. Od 12. oktobra do 26. novembra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije biće predstavljeni ličnost darodavca i njegova jedinstvena umetnička kolekcija.

Posle Drugog svetskog rata, tragajući za odgovarajućim prostorom za zbirku, Pavle Beljanski je sa velikim uspehom kod stručne javnosti i publike, izlagao u prostoru Muzeja grada Beograda od 1952. do potpisivanja Darovnog ugovora sa Izvršnim većem APV 1957. godine. 

Od otvaranja Spomen-zbirke za javnost (1961) do danas, umetnička dela iz kolekcije nisu napuštala galeriju, osim pri gostovanjima u okviru svih značajnijih umetničkih postavki u zemlji i inostranstvu, ali nikad u tolikom broju. Izložbom Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, Spomen-zbirka će predstaviti poseban izbor iz svoje stalne postavke. 

Biće prikazano 68 umetničkih dela 32 autora, među kojima su i najznačajniji predstavnici srpske moderne - Nadežda Petrović, Milan Milovanović, Petar Lubarda Sava Šumanović, Milan Konjović, Nedeljko Gvozdenović, Jovan Bijelić, Risto Stijović, Sreten Stojanović i drugi.

Memorijalna soba Pavla Beljanskog približiće privatni i javni život uglednog pravnika, kolekcionara i diplomate vrhunskog renomea.

Poseban segment namenjen је osobama sa oštećenjem vida, kojima će se, putem taktilne postavke iz umetničke zbirke, po prvi put omogućiti da ostvare kontakt sa umetničkim delom. Tаktilni dijаgrаmi pripremljeni su zа slike Mrtvа prirodа (1939) Jeftа Perićа i Devojkа sа knjigom (1929) Jovаnа Bijelićа; dodаtnа dvа dijаgrаmа su u korelаciji sа kopijom skulpture Nаtаšа Bošković (1930) vаjаrа Sretenа Stojаnovićа.

Pored uobičajenog informativnog materijala, izložbu će pratiti i audio ture, koje je omogućio Telenor, kao partner na projektu.

Za najmlađu publiku osmišljen je edukativni program kako bi im se približila saznanja o kolekcionaru i njegovoj zbirci umetničkih dela, te podstakla njihova motivisanost za dalja istraživanja u okviru ponuđenih radionica.

Nizom pratećih dešavanja - filmskim projekcijama, stručnim tumačenjima, dečijim radionicama itd, posetiocima će biti ukazano na značaj Spomen-zbirke kao renomirane institucije kulture i jednog od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji.            

Ova izložba predstavlja početak saradnje između Spomen-zbirke i Doma Vojske Srbije, koja je ponovo oživela svoju izlagačku delatnost, veoma aktivnu tokom druge polovine 20. veka. U njenoj Velikoj galeriji izlagali su mnogi poznati umetnici, među kojima i oni zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog. Otvorenost Doma Vojske za saradnju sa legatima, muzejima i galerijama u Srbiji, omogućiće da izbor iz bogatog fonda umetnina Medija centra „Odbrana", od  19. oktobra do 20. novembra, bude predstavljen u novosadskoj Spomen-zbirci. Ideja je da se, izborom umetnika i dela koji će biti predstavljeni, ova izložba približi konceptu jedinstvene kolekcije Pavla Beljanskog.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook