Prvi Vrnjački festival zdravlja

21 MART 2012 Prvi Vrnjački festival zdravlja

Povodom Svetskog dana zdravlja, 7. aprila u Vrnjačkoj Banji, našem najpoznatijem centru zdravstvenog turizma, održaće se po prvi put, Vrnjački Festival Zdravlja - NATURA SANAT FEST, najavili su organizatori, na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Ovu dvodnevnu manifestaciju (7. I 8. april) organizuju Opština Vrnjačka Banja, njena turistička organizacija, Specijalna bolnica „Merkur", Udruženje banja Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.
 

NATURA SANAT FEST, se organizuje na Svetski dan zdravlja, sa ciljem da se promovišu univerzalne vrednosti zdravog načina života i lifestyle, zasnovan na permanentnoj i preventivnoj kontroli i nezi zdravlja, uz primenu prirodnih i balneološko-medicinskih tretmana.
 

Najavljena su brojna predavanja za stručnu I opštu javnost iz oblasti medicine, javnog zdravlja,  medical i spa programa, ishhrane i dijete, zdravih stilova života, o mineralnim vodama, iz oblasti  homeopatije,  hiperbaričnemedicine, lečenja bolesti dijabetesa, ranog otkrivanja raka dojke, itd. Predavanja će dražti stručnjaci I lekari Instituta za javno zdravlje Srbije - Batut, Dom zdravlja Dr Ristić iz Beograda, MedicalSpa Asocijacije, Sekcije za homeopatiju Srbije Specijalne bolnice Merkur,i Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje.

Održaće se i  Otvoreni dijalog na temu: ZDRAV ŽIVOT - između zvaničnih i alternativnih metoda lečenja, a učesnici ovog razgovora biće Dr Jasmina Savić Joksimović, Klinički centar Srbije,  Dr Miodrag Živković, HBOMC, . Dr Slobodanka Ristić, Dom zdravlja Dr Ristić,  Dr Danica Grmuša - Sekcija za homeopatiju Srbije,  Dr Gorana Isailović, Medical Spa Asocijacija,  Dr Dejan Stanojević, SB "Merkur" Vrnjačka Banja. Posebno interesantna debataorganizuje se na temu: INTERNET - izvor informacija o zdravlju, DA ili NE?

HTP Fontana uradiće za ovu manifestaciju najveću Vrnjačku VEGE salatu, a 07. april proglasiće  vegetarijanskim danom, i tada će  svi restorani I hoteli u Vrnjačkoj Banji, posluživati vegetarijanski obrok. Radionicu vege hrane predstaviće I Maja Volk, koja je nedavno održala concert u Vrnjačkoj Banji. Planira se zanimljiv zabavni i kulturni  deo manifestacije, kao i učešće brojnih izlagača.
 

-Želeći da posebno obeležimo Svetski dan zdravlja, 7. april i da što  bolje skrenemo pažnju mladimnaraštajima, da je neophodno da brinu i čuvaju svoje zdravlje,  u ovu manifestaciju  uključili smo učenike  osnovnih  i  srednjih  škola u Vrnjačkoj Banji. Raspisali  smo  likovni  konkurs za učenike od 5. do 8. razreda na temu "ZDRAV ŽIVIOT" i literarni konkurs za završne razrede srednjih škola I gimnazije na temu "ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO ". Za njih će biti organizovana I specijalna predavanja, a najbolji na konkursima osvojiće vredne nagrade. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku  svim generacijama, mladima i starima, građanima i gostima,  da je zdravlje najvažnije i da   Vrnajčka banja  uvek brine o njihovom zdravlju, rekao je Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.  
 

-Okosnicu zdravstvenog turizma u Vrnjačkoj Banji predstavlja danas na daleko poznata i renomirana Specijalna bolnica „Merkur", koja je jedinstvena instirucija sa celokupnim programom za otkrivanje, lečenje i rehabilitaciju bolesti dijabetesa, jedne od najčešćih bolesti savremenog čoveka, kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Činjenica da je Specijalna bolnica „Merkur"  od 2008.godine postala „Nacionalni centar za prevenciju i edukaciju dijabetičara", govori o edukaciji pacijenata, kao strateškom opredeljenju ove ustanove u lečenju ove bolesti, naglasio je dr Dejan Stanojević, direktor SB „Merkur".

 

 

 

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook