Strljanica 2012 (BiH)

01 JUL 2012 Strljanica 2012 (BiH)

DAN KOSIDBE  na Kupresu je tradicionalna kupreška kulturna, poljoprivredna, sportska i turistička manifestacija, u narodu poznatija pod imenom "Strljanica". Održava se na Kupreškom polju svake godine početkom meseca jula, tačnije, svake prve nedjelje u julu. Naziv „Strljanica" potiče od istoimenih, prostranih, livada na Kupreškom polju, gde se sve i organizuje. To je najniži deo Kupreškoga polja, najstarije raskršće rimskih puteva, a fra Grgo Lozić beleži da su na tom mestu "naši Didi Iliri za slobodu bili boj s Rimljanima", pa odatle: streljanje - streljanica i konačno, u narodu: STRLJANICA.

Ovom manifestacijom, koja seže još u XIX. vek, označava se početak kosidbe trava, nekada najvažnijeg posla na Kupreškoj visoravni. Kako je uz košenje trava i zemljoradnju vezano i stočarstvo, to je prvobitna „Strljanica" u početku bila veliki regionalni sajam stoke i stočarskih proizvoda.

Miroslav Džaja u knjizi "Sa Kupreške visoravni" piše:
"Prvobitno su se na Strljanici održavale godišnje trke domaćih konja iz BiH i stočarska smotra s pregledanjem i nagrađivanjem najboljih grla konja i goveda. Uz to su se održavale i  zabavne priredbe".

Kontinuitet održavanja DANA KOSIDBE („Strljanica") održao se do danas uprkos brojnim političkim promenama kroz burna vremena proteklih vekova, a prekidi su bili samo u vreme ratova.

U novije vremeova  manifestacija okupi više desetina hiljada posetilaca, a iz programa posebno treba  pomenuti: VITEŠKO TAKMIČENJE KOSAČA, MEĐUNARODNE GALOPSKE KONJIČKE TRKE, ŽUPANIJSKU STOČARSKU IZLOŽBU, TURNIR U MALOM FUDBALU, kao i tradicionalna takmičenja: potezanje konopa, skok u dalj iz mesta, bacanje kamena s ramena, a u kulturnom delu programa: MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA.

Danas Kupres ne živi od kosidbe nego sve više od DANA KOSIDBE. Pod ovim se podrazumeva strateška orijentacija kupreškog gospodarstva na turizam, proizvodnju domaće hrane, uzgoj domaćih grla...

"Strljanica", kao sinonim i simbol kupreške prosperitetne budućnosti, sve više prevazilazi regionalne okvire naročito u turističkom, kulturnom i poljoprivrednom segmentu. To se pre svega odnosi na Županijsku stočarsku izložbu kojoj se još mogu pridodati i novi sadržaji: prezentacija poljoprivrednih mašina i proizvoda, razmena iskustava i novih tehnologija iz ove oblasti, kao i MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA sa sertifikatom Asocijacije organizatora međunarodnih festivala folklora (CIOFF).

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook