Jelenina balkanska rapsodija (Beograd)

04 DEC 2012 Jelenina balkanska rapsodija (Beograd)

U Domu omladine u Beogradu u sredu, 05.decembra 2012.godine, biće otvorena  izložba slika akademske slikarke mr Jelene Tijanić Savić pod nazivom „Doživljaj srpske istorije, tradicije, kulture i baštine".


Autorka, inače rođena Užičanka koja od završetka Fakulteta primenjene umetnosti i dizajna živi u Beogradu, izložila je 30 akrilika na platnu i lesonitu, mahom velikog formata, iz najnovijeg ciklusa „Balkanska rapsodija". Ovom veoma zanimljivim ciklusom, dopunjenim sa novim slikama, Jelena se tokom oktobra na najlepši način predstavila u galeriji Muzeja na otvorenom „Staro selo" u Sirogojnu.


Kako navodi dr Nikola Krstović, istoričar umetnosti i heritolog, viši kustos Muzeja na otvorenom „Staro selo" u Sirogojnu, njene slike plene svojom toplinom, praskom boja, iskrenošću i neposrednošću odnosa prema sebi samoj i kulturnoj sredini iz koje je umetnica potekla. Napominjući da je u pitanju jedinstven doživljaj istorije, tradicije, kulture i baštine, Krstović podvlači da se kroz Jelenine slike projektuju i radost pripadnosti jednom kulturnom miljeu, odnos i ljubav prema njemu, ali, istovremeno, provejavaju i zabrinutost, strepnja, osećaj neizvesnosti i sumnje u pouzdanost fizičkog postojanja kulture i baštine koja nas je gradila. „Iz ove dileme rodila se dvojaka angažovanost umetnice: jedna je linija zaštitarska, konzervatorska, pragmatična u svom nastojanju da se reflektuje krhkost jednog simbola (kuće u svim njenim značenjima i značajima), druga je vizionarska, slobodarska i provokativna (šta će brvnara na cunamiju, maloj planeti ili u grotlu vulkana!?) koja propagira igru, kreativan odnos prema kulturnom nasleđu, - zaključuje dr Nikola Krstović.


Izložba je otvorena do 17. decembra 2012. godine.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook