Tour de France (Francuska)

02 JUL 2013 Tour de France (Francuska)

100. izdanje TOUR DE FRANCE  počinje na ostrvu Korzici i time je Korzika, izuzev prekookeanskih teritorija, zadnja francuska teritorija kroz koju Tour de France do sada nije prolazio. Najveća biciklistička trka na svetu, zvana još Grande Boucle, Tour de France se ove godine održava po stoti put od 29. juna do 21. jula.

Kao i uvek, posle 3 nedelje završava se finalnim dolaskom  na Jelisejska polja u Parizu. Ova trka važi kao treći najveći sportski događaj u svetu (posle Svetskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara).Trka se odvija na dužini od 3360 km i prolazi kroz celu Francusku. Prve tri od ukupno 21 etape će se ove godine održati na Korzici. Prva etapa polazi iz grada Porto-Vecchio i ima za cilj grad Bastiu. 200 km duga staza vodi duž istočne obale Korzike, koja je ravna i time idealna za sprintaše. Sledeća etapa vodi od Bastie do Napoleonovog rodnog grada Ajaccia, a treća etapa prolazi brdovitom zapadnom obalom Korzike od Ajaccia do Calvija
Ostali vrhunci su legendarno uspinjanje na Mont Ventoux na dan francuskog nacionalnog praznika 14. jula i na Alpe d`Huez, čija 21 zavoja biciklisti moraju preći ove godine čak dva puta u jednom danu! 

 Kako prolazi kroz gradove i sela, ravnice i planine, TOUR DE FRANCE  nudi onima koji je prate jedinstvenu priliku za otkrivanje genijalnih spomenika na njenom putu. Ta remek-dela su živi deo zajedničkog nasleđa, poverena od strane francuske države ustanovi Centre des monuments nationaux (Centru nacionalnih spomenika). Njihovi poznati oblici i prisutnost govore jezikom vekova, stvarajući vrednu pozadinu za svakog sportaša koji neumorno vozi kroz istoriju i kulturne krajolike.

Kroz partnerstvo između Centre des monuments nationaux i Amaury Sport organizacije, jedanaest od ovih nepromenjivih svedoka istorije kao što su Mont-Saint-Michel, tvrđava If, Cité de Carcassonne i Panteon, biće prestižni scenario za ovogodišnju utrku biciklista, čija završna etapa počinje ispred dvorca Versailles, a finale se vozi uz proslavu 100-godišnjice oko Trijumfalne Kapije u Parizu.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook