Zvezde supermarket kulture (Beograd

26 AVG 2013 Zvezde supermarket kulture (Beograd

Upravo je objavljena knjiga Zvezde supermarket kulture, dr Maje Vukadinović, prve studije na našim prostorima koja analizira fenomen medijskih zvezda.

Studija Zvezde supermarket kulture analizira aktuelni sistem vrednosti građana Srbije, njihov odnos prema slavi i prema medijskim zvezdama. Centralno pitanje ove knjige, koja je nastala na osnovu doktorske disertacije Maje Vukadinović, jeste uticaj tabloidizacije medija na stvaranje vrednosti, kao i na odnos publike prema slavi i slavnima, s posebnim osvrtom na taj fenomen u specifičnim društvenim i kulturnim okolnostima današnje Srbije. Knjigu je objavila izdavačka kuća Clio.

Potreba da se postane slavan i živi životom zvezda naročito je svojstvena mladima i predstavlja primarni efekat hedonističke vrednosne orijentacije. Autorka ukazuje na neslavnu činjenicu da medijske zvezde predstavljaju ključne eksponente vrednosnih obrazaca u periodu tranzicije. Stoga je njeno interesovanje usmereno prevashodno na istraživanje da li i kako zvezde utiču na svakodnevni život publike.

„Posvećujući pažnju analizi robnog karaktera zvezda i njihove suštinske neautentičnosti oblikovane medijskim delovanjem, Vukadinovićeva uočava ključnu ulogu publike u tržišnom vrednovanju medijskih ličnosti, kao i u procesu interpretacije medijske slike slavnih."
 
dr Milena Dragićević Šešić,
prof. Univerziteta umetnosti u Beogradu
 
O autoru

Maja Vukadinović, kulturolog i analitičar medija, diplomirala je Filmsku i TV produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista Američke asocijacije univerzitetskih žena (AAUW), magistrirala je u oblasti studija medija na uglednom univerzitetu New School u Njujorku. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, odbranivši prvu disertaciju iz oblasti kulture slavnih u Srbiji.

Na univerzitetu New School bila je asistent na predmetu "Osnove teorije medija", a na Eugene Lang koledžu je predavala "Etničnost na američkoj televiziji".

Pre akademske karijere, Maja Vukadinović se trinaest godina profesionalno bavila novinarstvom u oblasti kulture, najduže u dnevnom listu Politika, a u brojnim novinama i časopisima je objavila tekstove u kojima je pre svega analizirala kulturne i medijske fenomene i intervjuisala mnoge javne ličnosti. Bila je i TV kritičar-kolumnista Glasa javnosti, od 2000. do 2004. godine.

Bila je novinar i konsultant časopisa "Vodiča kroz turističke manifestacije" i saradnik portala www.manifestacije.com.

Predavač je po pozivu i Predsednik Programskog saveta projekta Internest.

Iz sadržaja

Status medijske zvezde, makar i kratkotrajan, predstavlja ključni parametar uspeha u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka.

Maja Vukadinović

Više informacija: http://www.clio.rs/knjige.php?id=570

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook