Poziv na skup opančara (Beograd)

09 OKT 2013 Poziv na skup opančara (Beograd)

Jednodnevni skup opančara u selu Rakovica - 10. oktobar 2013 -

„Naše ruke" su nacionalna asocijacija za stare i umetničke zanate i domaću radinost, te su, u okviru svog godišnjeg radnog programa, odlučile da organizuju jednodnevni skup opančara u Beogradu (selo Rakovica), 10. oktobra 2013. godine, u Ulici Bulevar JNA 75, od 08 do 12 časova.

S obzirom da je reč o prepoznatljivim proizvodima srpske kulturne baštine, „Naše ruke" ne zadržavaju pravo na ovo učešće samo članovima svoje asocijacije, nego preporučuju - da svoje proizvode u selo Rakovica donesu i ostala udruženja i pojedinci - svi koji su se posvetili starom opančarskom zanatu. U tom smislu, molimo sve one do kojih stigne ovo obaveštenje, da ga uruče proizvođačima srpskih opanaka, kako bi skup opančara u selu Rakovica bio na što većem umetničkom i istorijskom nivou.

Ovo okupljanje ćemo iskoristiti za osnivanje esnafskog udruženja opančara koje će doprineti daljem napretku ove grane delatnosti. Takođe, uz podršku Etnografskog muzeja u Beogradu kandidovaćemo tehniku izrade opanaka za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

S obzirom da se ovim skupom posvećujemo negovanju nematerijalne kulturne baštine, uvereni smo, da će se državne institucije opredeliti da nas podrže jer je manifestacija ovakve namene predviđena i programima ministarstava, muzeja i drugih državnih ustanova za kulturu i prosvetu.

„Naše ruke", ovim saopštenjem, obaveštavaju i redakcije javnih glasila, čije je osnovno opredeljenje praćenje svega što je vezano za nematerijalnu kulturnu baštinu srpskog naroda.

Bilo bi poželjno da opančari na skupu budu u narodnim nošnjama. Takođe, treba da ponesu jedan svojeručno urađen opanak koji će ostaviti Udruženju „Naše ruke" kao uspomenu na ovaj događaj i drugi koji će izrađivati u vreme trajanja ove svečanosti.

PROGRAM:
-                     Okupljanje opančara - između 8 i 9 časova,
-                     Trajanje svečanosti - od 10-12 časova.

Za dodatne informacije, možete se obratiti na telefone 063/878-5988, 065/3427-044 ili na e-mail naseruke@yahoo.com.
(Dejan Milosavljević, predsednik Udruženja „Naše ruke")

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook