Trebaju li manifestacijama edukacije?

14 OKT 2013 Trebaju li manifestacijama edukacije?

EDUKACIJA IZ OBLASTI MANAIFESTACIONOG TURIZMA


Stručnim skupom u Guči, u subotu, 12.10.2013.godine, završen niz od šest, za ovu godinu predviđenih, edukativnih skupova pod zajedničkim nazivom Manifestacije u Srbiji - Edukacija iz oblasti manifestacionog turizma, koji je kao projekat od značaja podržan i od strane ministarstva za privredu i finansije. Pre Guče, tokom letnjih meseci, ove edukacije održane su u Novom Bečeju (u vreme Velikogospojinskih dana), u Kovinu (u okviru manifestacije Stari lala), u Despotovcu (u okviru Dana srpskog duhovnog preobraženja), na Zlatiboru i u Vršcu (u okviru Grožđebala). Održavanje novih skupova na ovu temu u zainteresovanim gradovima-domaćinima ostavljeno je za početak iduće godine.

U prestonici srpske trube, po sunčanom danu i u prijatnom ambijentu učešće u radu skupa uzelo je 30-tak učesnika i eminentnih predavača koji su došli ne samo iz Guče već i Čačka, Arilja, Užica, Novog Sada, Beograda i dr. Organizator ovog dešavanja i celog projekta edukacije je Udruženje organizatora manifestacija „Turizam I Manifestacije Srbije" (TIM SRBIJE), iz Beograda. Skup je otvorila Milanka Cvetković, predsednica udruženja, a odmah potom prisutnima su se obratili 83-godišnji g. Nikola Stojić, jedan od osnivača Dragačevskog Sabora trubača u Guči i g. Dušan Ivanović iz ekološkog društva Dragačevo. Informacijama i anegdotama sa prvih Dragačevskih Sabora trubača u Guči, uvaženi g. Stojić je sve prisutne upoznao sa počecima ove prestižne manifestacije kod nas. U daljem radu, izlažući na različite teme, prisutnima su se obratili i eminentni stručnjaci, turistički poslenici i predstavnici medija: prof. dr Snežana Štetić sa Visoke turističke škole iz Beograda, dr Željko Bjeljac sa Instiuta J. Cvijić, SANU, iz Beograda, Miloje Ostojić iz TO Ivanjica, mr Marijeta Lazor iz klastera kreativnih industrija, Novi Sad, Dejan Milosavljević, vlasmolsuvenirnice „Zdravo živo" iz Beograda, Perica Luković, vlasnik časopisa „Turistički putokaz" i Milanka Cvetković, Internet Portal www.manifestacije.com Na žalost, usled sprečenosti, prisutnima se nisu obratili neki od ranije dogovorenih i najavljenih učesnika i predavača.

Obrađen je veći broj tema kao što su:

  1. Podela i klasifikacija manifestacionog turizma u Srbiji  (sa primerima)
  2. Manifestacije u funkciji promocije turističke destinacije
  3. Primer dobre prakse - promocija manifestacije Nušićijada
  4. Suvenir jedne manifestacije
  5. Manifestacije kao pokretači preduzetništva u kreativnim industrijama Srbije
  6. Uticaj medija u afirmaciji, unapređenju i prepoznatljivosti manifestacija
  7. Kalendar manifestacija - kako ga uskladiti sa željama i potrebama organizatora


Veliki broj pitanja i diskusija nakon izloženih tema, pokazale su opravdanost održavanja ovakvog skupa i žaljenje svih prisutnih, što je trajao samo jedan dan. Nova saznanja, dobijene informacije i preneta iskustva, zaključak je ne samo organizatora ove edukacije, već i svih prisutnih - biće od velike koristi u budućem radu, ne samo organizatorima manifestacija već i proizvođačima suvenira, hotelsko-ugostiteljskoj industriji i svima onima koji uzimaju učešće u manifestacionom turizmu Srbije.

Na veliko zadovoljstvo učesnika, predavača, predstavnika medija i Udruženja TIM SRBIJE, poseta Guči završila se kraćim obilaskom ovog prelepog mesta koji po mišljenju mnogih pored čuvenog i nezaobilaznog Dragačevskog Sabora trubača u Guči, poseduje i mnoge, još nedovoljno afirmisane turističke potencijale.    


Izvor: Udruženje TIM SRBIJE

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook