Sabor PRELA I POSELA ispred Hrama svetog Save

08 MAJ 2014 Sabor PRELA I POSELA ispred Hrama svetog Save

U subotu, 10. maja 2014. na platou ispred Hrama svetog Save na Vračaru, održaće se sabor „Prela i posela" u organizaciji istoimenog udruženja.


Na platou ispred Hrama biće postavljena etno dvorišta i štandovi na kojima će se predstaviti stari zanati (opančari, grnčari, licideri, izrađivači starih nošnji i suvenira, tkalje, vezilje, pletilje, prelje, pčelari, gljivari, travari i drugi), u cilju očuvanja kulturnog nasleđa, tradicije i baštine.

Ideja organizatora je da programom Sabora predstave narodne pesme, igre i običaje, i prezentuju stare zanate mladim ljudima.

Udruženje „Prela i posela" dobitnik je nagrade za najlepše opremljen i najposećeniji etno štand u Istanbulu 2007. godine, u konkurenciji od preko 100 zemalja.

Program:

09.00 Dolazak učesnika ispred Hrama svetog Save
11.50 Svečano otvaranje sabora uz himnu, i obraćanje organizatora manifestacije, starešine Hrama svetog Save, RB „Kolubara" i predstavnika opština Lazarevac, Mionica, Lajkovac, Valjevo, Ljig, Ub i Osečina
12.44 Svečani defile oko Hrama svetog Save

Sabor „Prela i posela" je ujedno i najava manifestacije „Kolo mira" koja će se održati 14. septembra 2014. na Kolubari kod Lazarevca, u cilju obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook