Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima

18 JUN 2014 Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima

Srpska filmska asocijacija će 26. juna u Beogradu održati regionalnu konferenciju "Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima".

U  četvrtak, 26. juna u hotelu Metropol Palace, sa početkom u 10:00 časova, okupiće se predstavnici filmskih kuća, lokalnih samouprava, javnih preduzeća, turističkih organizacija, kao i predstavnici državnih organa zaduženi za izdavanje dozvola za snimanje u Podunavlju. Oni će razmotriti mogućnosti filmske industrije kao pokretača ekonomskog, kulturnog i turističkog razvoja u Podunavlju. Biće ovo prilika za razmenu iskustava i pokretanje inicijativa da se u region Podunavlja privuku novi domaći i međunarodni filmski i televizijski poduhvati koji zapošljavaju lokalno stanovništvo, povećavaju profit i promovišu bogatu  kulturu, istoriju i prirodu ovog regiona.

Konferencijom ćemo prigodno obeležiti Međunarodni dan Dunava i utvrditi zajedničke standarde i osnove za korišćenje rečnih resursa za film i televiziju.

Planirano je učešće stranih predavača i kolega iz filmskih komisija, menadžera lokacija i filmskih producenata iz Austrije, Mađarske, Nemačke, Velike Britanije, Rumunije i Hrvatske, koji takođe imaju iskustvo i znanje i u snimanju na rekama i u tzv. "green filming-u". U okviru konferencije će Podunavske opštine koje su ušle u proces "Film Friendly" sertifikacije imati priliku da predstave svoje potencijale i lokacije, a svečano će im biti uručeni sertifikati. Kao rezultat skupa i konsultativnog procesa, na kraju dana planirano je predstavljanje predloga plana očuvanja životne sredine na mestu snimanja na reci, koji će biti ponuđen kao standardna procedura za nadležne kako bi se osigurala zaštita kulturnog i istorijskog blaga.

Filmske lokacije, uključujući i one na rekama, predstavljaju moćne činioce svakog filmskog i televizijskog projekta, i vrlo često njihove vrlo prepoznatljive delove. U petak 27. juna, Srpska filmska asocijacija organizovaće za goste konferencije iz inostranstva obilazak filmskih lokacija na Dunavu i u okolini Novog Sada. To će biti povod da se još jednom ukaže na značaj očuvanja i zaštite kulturnog i istorijska blaga tokom i nakon snimanja

Konferencija se održava u sklopu projekta "Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima"  koji Srpska filmska asocijacija sprovodi uz finansijsku pomoć Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, i u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Turističkom organizacijom Srbije, Gradom Smederevo i Cinema City festivalom.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook