OKTOBERFEST 2015 (Nemačka))

01 JUL 2015 OKTOBERFEST 2015 (Nemačka))

19.09.-04.10.2015. OKTOBERFEST 2015Manifestacija OKTOBERFEST je zaštitni znak nemačke pokrajine Bavarske. Održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810 godine. To je ujedno i razlog što se poljana, gde se inače održava ovaj  festival naziva „Terezine livade". U početku je bilo planirano da zabava, u znak sećanja na ovu svadbu, traje nekoliko dana, ali se to, ipak, produžilo na čitave dve nedelje.

Razlog, zašto Salzburg, osim njegovih stanovnika, niko od pridošlica i posetilaca tako dobro ne poznaje, je taj da se ispod perike,  rodnog mesta jednog od najvecih kompozitora svih vremena -  Volfanga Amadeusa Mocarta, baroknih kuća i palata, krije nešto, ne tako graciozno. Naime, reč Salzburg u prevodu znači „slani grad" i datira iz srednjeg veka kada je rekom Salzah prevožena so iz nalazišta koja se nalaze nedaleko od grada.

Osvrt na OKTOBERFEST 2014.

-Oko  6.3 miliona ljudi je posetilo Oktoberfest 2014.
-Na Festivalu je popijeno oko 6,5 miliona litara piva.
-Najbrojnije grupe posetilaca iz drugih zemalja stigle su iz USA, Italije i Australije.
-Kancelarija za izgubljene i nađene stvari i ovog puta je iznela interesantne podatke. Pronađeno je 900 pasoša, 530 novčanika, 330 mobilnih telefona, 305 tašni i ruksaka, 31 kamera, 230 naočara, 55 komada nakita I satova, 55 kišobrana, dve burme, jedan novi iPhone 6, zatim 4 karte za rasprodatu fudbalski utakmicu između Bayerna iz Minhena i Hannovera 96. Pronađen je i set cimbala, ali i transportni box za mačke... Pronađen je takođe i jedan broj neobičnih predmeta, od kojih neki još uvek čekaju svoje vlasnike, da ih preuzmu.

Raduje međutim podatak, da nijedno zagubljeno dete nije ostalo nezbrinuto. O svih 48 dece i tinejdžera pobrinuli su se, za to zadužene odobe iz Crvenog krsta.

Interesantan podatak je svakako i taj da je od čak 112.000 posetilaca oduzete krigle koje su nameravali da ponesu sa sobom.

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook