Tour de France 2016 (Francuska)

01 JUL 2016 Tour de France 2016 (Francuska)

TOUR DE FRANCE 2016 počinje 02. a završava se 24.07.2016.godine i vozi se od Mon-Sen-Mišela (Mont-Saint-Michel) u Normandiji.

Trasa 103. utrke Grande Boucle počinje na jednoj ravnini duž rukava kanalske obale (3 dana).
Nakon toga biciklisti voze prema jugu, gde će teren biti uglavnom ravan. Vožnja ide kroz Anžer (Angers) i Limož (Limoges), a to je vrlo prikladan teren za sprintere i brze vozače. Međutim, planine tu nisu više daleko, i već idućeg dana je prvo veliko finale u Le Lioranu, u srcu Centralnog Masiva.

Dva odlučujuća dana u Pirinejima

Odavde se teškoća staze naglo povećava! Duž tri etape u Pirinejima (Montauban / Pau / Bagnères-de Luchon), staze se strahovito penju pre nego se zaokrenu prema kneževini Andori.

Etapa Caverne du Pont d'Arc

Ova dva dana će najverovatnije biti odlučujuća za finale utrke.14. jula, na dan francuskog Nacionalnog praznika, je uspon na vrh Mont Ventoux - bez sumnje najteži planinski prevoj u Francuskoj, kojeg će biciklisti sigurno i te kako osetiti u nogama. Sutradan voze prema vrhu CAP sur l'Ardèche i prema Caverne du Pont d'Arc, a to je replika jame Grotte Chauvet, u kojoj se nalaze slike i grafike stare 36.000 godina.

Jedna nedelja u Alpama

Poslednja nedelja Tour de France-a će se odvijati isključivo u Alpama pre velikog finala, koje će, kao i svake godine biti na Jelisejskim poljima u Parizu. Nakon jednog skretanja u Švicarsku (Bern), sa zahtevnim usponom na padine brane Emosson (1929m nadmorske visine), u pozadini će se videti u celom njegovom sjaju uzvišeni Monblan, između gradova Albervila (Albertville) i Sen-Žervea (Saint-Gervais) 22. jula. Sljedećeg dana se završava alpska avantura i tu vožnja skreće u planinske gradove Megeve i Morzine. To je slikovita trasa pre završnog sprinta između Šantiji (Chantilly) i Pariza.

25 znamenitosti duž puta Tour de France 

Kao možda najveći sportski događaj, Tour de France slavi i francusku kulturu, umetnost i arhitekturu. Tako će, ne manje nego 25 znamenitosti, koje su zahvaljući Centru za nacionalne spomenike (CMN), otvorene, obeležiti Tour de France 2016. 

To su sledeće znamenitosti:

Etapa 1 - 2. jula

- Samostan Mon-Sen-Mišela, (Normandija)
- Dvorac Karuž (Carrouges), (Normandija) 

Etapa 3 - 4. jula

- Dvorac Anžer (Angers), (Pays-de-la-Loire)

Etapa 4 - 5. jula

- Samostan Šaru (Charroux), (Poitou Charentes)
- Dvorac Oiron, (Poitou Charentes)
- Galo-rimsko naselje Sanxay, (Poitou Charentes)

 

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook