GOLD GONDOLA, PESNIČKE VATRE, SIR I KAJMAK ZLATIBORSKI

23 SEP 2017 GOLD GONDOLA, PESNIČKE VATRE, SIR I KAJMAK ZLATIBORSKI

Opština Čajetina je svoju, već tradicionalnu gostoljubivost i srdačnost još jednom pokazala svim prisutnim učesnicima, gostima iz zemlje i inostranstva i mnogobrojnim predstavnicima medija. Zajedno sa turističkom organizacijom Zlatibor, 21. i 22. septembra 2017.,  opština je prisutnima predstavila nekoliko interesantnih i značajnih događaja, i to:

1.  POČETAK IZGRADNJE GOLD GONDOLE ZLATIBOR -  Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, nalivanjem prvog betona na najvišem zlatiborskom vrhu Tornik, simbolično je otpočeo izgradnju najduže panoramske gondole na svetu GOLD GONDOLE ZLATIBOR.

Početak radova na izgradnji 9 km duge vazdušne trase koja će spojiti  centar Zlatibora sa vrhom Tornika, okupio je veliki broj građana Zlatiborskog okruga, Čajetine i turista iz cele Srbije na svečanosti u podnožju Tornika.   

Prisutnim građanima, koji su uprkos kišovitom vremenu uživali uz trubače i đakonije koje su pripremili zlatiborski domaćini, obratio se i pesnik Ljubivoje Ršumović koji je rodom sa Zlatibora. On je poručio da se ostvaruje njegov dečački san da se đaci voze iz Donjeg do Gornjeg Ljubiša na putu od kuće do škole „vozom na nikakav pogon".

- Milan Stamatović na neki način ostvaruje moj san - izgradnju gondole, jedinstvenog fenomena u Evropi sa značajnom svešću šta će to značiti za turizam Zlatibora - rekao je Ljubivoje Ršumović.

Deo radova na izgradnji GOLD GONDOLE ZLATIBOR započet je u februaru i maju ove godine, na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Projekat GOLD GONDOLA ZLATIBOR, od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije, a plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost  Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.  

2. Četvrta po redu, pesnička manifestacija pod nazivom PESNIČKE VATRE ZLATIBORSKE - posvećene Milutinu Bojiću i Vladislavu Petrkoviću Disu, održana je u četvrtak, 21.septembra, u hotelu MONA, na Zlatiboru.  

U okviru manifestacije, i ove godine su se okupili vrhunski umetnici, pesnici, glumci i pevači i odali poštu velikanima poezije i stradalnicima Velikog rata, Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu. Ove godine obeležena je 100-godišnjica njihovog odlaska u večnost i jedinstvene epopeje srpske vojske.

Stihove „Plava grobnica" i „Možda spava" govorila je glumica Ana Simić i Slobodan Ljubičić. Večne melodije „Tamo daleko" i „Kreće se lađa francuska" otpevali su Marija Marić-Marković (Mari Mari), Aleksandar Stamatović, a svoj nastup imao je i hor osnovne škole „Dimitrije Tucović" iz Čajetine.  

Povelju pesničkih vatri za celokupno stvaralaštvo, uručeno je Ljubivoju Ršumoviću, a o njegovom delu govorio je Vladimir Andrić, pisac, pozorišni, filmski i televizijski reditelj TV programa za decu i autor dokumentarne TV emisije o Ršumovićevoj poeziji za decu.

U programu su učestvovali i pesnici iz Beograda, Gračanice, Rožanstva sa Zlatibora, Kosjerića, ali i pesnici iz Francuske, Slovačke i Makedonije.  

Nakon umetničkog programa u hotelu Mona, ovo pesničko veče ukrasila je i velika vatra koja je bila zapaljena na Spomen obelisku Šumatino brdo, na Zlatiboru.  

3. Svečano otvaranje mini mlekare NAŠA ZLATKA, održano je u Krivoj Reci, u petak, 22.septembra 2017.godine. Ova mlekara kofinansirana je sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.  

Osnovni cilj realizacije projekta jeste podrška malim proizvođačima sa područja opštine Čajetina i obezbeđivanje sigurnog plasmana viškova sirovog mleka, od kojeg se proizvode tradicionalni brendovi zlatiborskog kraja - sir i kajmak.    

Pretraga

Newsletter

Subscribe
Pratite nas na: Facebook